Νέο πεδίο για έντονη αντιπαράθεση άνοιξε με την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2020 στη Βουλή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε να κατηγορήσει την κυβέρνηση για «προεκλογικά ψεύδη, μεροληψία υπέρ των πλουσίων, και οριστική εγκατάλειψη της μείωσης των πλεονασμάτων».

Αντικρούοντας τις κατηγορίες ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, καλεί καταρχάς τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί επιτέλους την ήττα του στις εκλογές και την προτίμηση του λαού στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, ενώ επαναλαμβάνει ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των πλεονασμάτων μέσω του ειδικού λογαριασμού υπάρχει μόνο στη φαντασία του Αλέξη Τσίπρα.

Στα καυστικά σχόλια του τομεάρχη Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, απαντά ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Προκειμένου να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που ο ίδιος δημιούργησε, ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε το 4% ανάπτυξη που υποσχόταν, και προσγειώνεται στο 2,8%. Κι αυτό όμως συνιστά υπεραισιόδοξη πρόβλεψη που κανένας άλλος διεθνώς δεν υιοθετεί» αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σχολιάζοντας το σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε.

«Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξαντλεί τον μισό περίπου δημοσιονομικό χώρο για τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων και μερισμάτων, πράγμα που ευνοεί άνισα τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με την υψηλή κερδοφορία» προσθέτει.

Μιλά ακόμη για κατάργηση της περαιτέρω μείωσης του ΕΝΦΙΑ, αλλά και ροκάνισμα των φετινών μειώσεων στο φόρο μέσω της αύξηση των αντικειμενικών αξιών, μείωση του αφορολογήτου και ακύρωση θετικών μέτρων που είχε εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τη μείωση της προκαταβολής φόρου και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σκυλακάκης : Ο λαός απέρριψε το οικονομικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του κ. Χαρίτση, παραμέστονει στον φαντασιακό του προεκλογικό κόσμο και αρνείται να αποδεχθεί την απόφαση του ελληνικού λαού να ψηφίσει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, που υλοποιεί ο προϋπολογισμός του 2020.» αναφέρει σε δήλωση του ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας στον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό, προσθέτει, «η νέα Κυβέρνηση με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους παρέλαβε στις 10/7/2019 δημοσιονομικό κενό ύψους 1,08 δισ. ευρώ για το 2020, το οποίο όχι μόνο καλύπτει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, αλλά δημιουργεί και επιπλέον χώρο για την υλοποίηση των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.»

Χρειάζεται, τέλος, «πλεόνασμα προπέτειας για να θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ χαμηλή την ανάπτυξη 2,8% όταν κληροδότησε στη νέα κυβέρνηση ανάπτυξη με ετήσιο ρυθμό μόλις 1,5% (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ πρώτου εξαμήνου του 2019) και να μιλά για διάψευση των μεσαίων στρωμάτων όταν επιβάρυνε από το 2016 ως το 2018 τους φορολογούμενους με 11,4 δισ., επιπλέον των πρωτογενών πλεονασμάτων που ο ίδιος είχε συμφωνήσει με τους δανειστές» προσθέτει ο κ. Σκυλακάκης.

«Σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ο μέσος όρος των συμπολιτών μας δηλώνει ήδη μεγαλύτερο ποσοστό ηλεκτρονικών συναλλαγών από το 30%, που ζητείται να δηλώνονται για να καταπολεμηθεί η καλπάζουσα τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ φοροδιαφυγή.»

» Τέλος, μόνο στη φαντασία του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει “μείωση πλεονασμάτων με εγγυητικό λογαριασμό”» καταλήγει ο κ. Σκυλακάκης.

Κόντρα Τσακαλώτου – Σταϊκούρα

Τη σκυτάλη από τον Αλέξη Χαρίτση, πήρε ο πρώην υπουργός Οικονομών Ευκλείδης Τσακαλώτος που σχολίασε με καυστικό τρόπο τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Εγχειρίδιο κατάρτισης προϋπολογισμού για ένα νεοφιλελεύθερο υπουργό: Πόσα να βάλω; Όσα λείπουν» αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, στα όσα ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

«Ο κ. Τσακαλώτος στις 30.07.2019 σε συνεδρίαση της Εθνικής Αντιπροσωπείας δήλωνε ότι ‘Σας εξαιρώ κ. Σταϊκούρα από τους “true believers” που έχουν χάψει, έχουν δαγκώσει τη λαμαρίνα του νεοφιλελευθερισμού’.»

» Σήμερα, σχολιάζοντας το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού γράφει ‘Εγχειρίδιο κατάρτισης προϋπολογισμού για ένα νεοφιλελεύθερο Υπουργό’.»

«Η προφανής αντίφαση των ανωτέρω επιβεβαιώνει ότι ο κ. Τσακαλώτος βρίσκεται σε διαρκή ιδεολογικοπολιτική σύγχυση» καταλήγει ο κ. Σταϊκούρας.