Η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές – Πράσινο φως από την κυβέρνηση στον ΟΔΔΗΧ

Μετά την κατάθεση του σχεδίου προυπολογισμού του 2020 στη Βουλή που προβλέπει ότι για πέμπτη συνεχή χρονιά η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το στόχο 3,5% του ΑΕΠ η κυβέρνηση δίνει το πράσινο φώς στον ΟΔΔΗΧ να ξαναβγεί «εδώ και τώρα» στις αγορές.

Μετά την κατάθεση του σχεδίου προυπολογισμού του 2020 στη Βουλή που προβλέπει ότι για πέμπτη συνεχή χρονιά η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το στόχο 3,5% του ΑΕΠ (3,56% ή 7.026 δισ. ευρώ) η κυβέρνηση εκμεταλεύτεται τη συγκυρία και έδωσε το πράσινο φώς στον ΟΔΔΗΧ να ξαναβγεί «εδώ και τώρα» στις αγορές.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους πρόκειται αν όχι αύριο, μεθαύριο, να προχωρήσει στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου (re-opening) και να ζητήσει από τις αγορές ένα μικρό ποσό της τάξης του 1-1,5 δισ. ευρώ.

Κι αυτό προκειμένου να αποτυπώσει τη θεματική μείωση του κόστους δανεισμού για την Ελλάδα που έχει σημειωθεί από την τελευταία έκδοση που είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο (το δεκαετές είχε εκδοθεί με κουπόνι 3,9%).

Διαβάστε επίσης: Νέα έξοδος στις αγορές ως τις 15 Νοεμβρίου – Οι 5 επιλογές

Τόσο η νέα έκδοση όσο και η αναμενόμενη κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου στήριξης των τραπεζών με εγγυήσεις του δημοσίου (ΗΡΑΚΛΗΣ) έναντι τίτλων που αναφέρονται στα κόκκινα δάνεια, αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στη ζητούμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους.

Οπως είναι γνωστό η Ελλάδα έχει υπερκαλύψει το πρόγραμμα δανεισμού για το 2019 ενώ και το 2020 οι δανειακές ανάγκες είναι περιορισμένες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk