Τραβάει και άλλο το… σχοινί η Τουρκία καθώς το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» βρίσκεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και κατευθύνεται προς το σημείο όπου είναι το «Φατίχ».

Η κίνηση αυτή είχε προαναγγελθεί από τον τούρκο υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ο οποίος είχε δηλώσει προ ημερών ότι  «τις επόμενες μέρες το Γιαβούζ θα ξεκινήσει τη γεώτρηση του στο νέο σημείο».

Ωστόσο δεν είχε προσδιοριστεί σε ποιο σημείο θα κάνει τις γεωτρήσεις.

Χωρίς τέλος οι τουρκικές προκλήσεις

Τον τόνο των τουρκικών προκλήσεων είχε δώσει από χθες ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι «θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των τουρκοκύπριων  αδελφών μας όπως κάναμε το 1974».

Μιλώντας στην τελετή έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στην επιθυμία της Τουρκίας για μία σταθερή και μόνιμη λύση για το Κυπριακό.

Δείτε επίσης: Αδέλφια πήγαν να προσευχηθούν σε μοναστήρι και σκοτώθηκαν σε τροχαίο
Δεν παρέλειψε μάλιστα να εκτοξεύσει ξανά απειλές σε βάρος της Κύπρου αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο θέμα των υδρογονανθράκων μιλώντας για «Plan B» και «Plan C» σε σχέση με «ό, τι κάναμε το 1974».

Ο κ. Ακάρ υποστήριξε πως η Τουρκία πιστεύει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. «Έχουμε μία συγκεκριμένη στάση γύρω από τη δίκαιη κατανομή των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη, όπως προστατεύσαμε τα δικαιώματα των αδελφών μας Κυπρίων το 1974, δεσμευόμαστε ακόμα ως εγγυήτρια χώρα. Πάντα στο πλαίσιο της διεθνούς νομοθεσίας, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε και τα δικά μας δικαιώματα και των Κυπρίων αδελφών μας» είπε μεταξύ άλλων.

Απειλές Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, είχε προηγηθεί το κρεσέντο προκλητικών τοποθετήσεων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτή τη φορά, ο τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στην εθνοσυνέλευση έκανε σειρά αναφορών στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο Αιγαίο.«Η ανάπτυξη της Μεσογείου, του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας είναι στο άμεσο ενδιαφέρον μας. Όπως είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των ομογενών μας στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία έτσι είναι καθήκον μας να κάνουμε τα ίδια σε περιοχές στα Βαλκάνια και την Ευρώπη» δήλωσε.