• Αναζήτηση
  • Σπανακόπιτα με κρούστα καλαμποκιού

    Μια διαφορετική πίτα χωρίς φύλλο

    Food styling Μάκης Γεωργιάδης, φωτογραφία Ακης Ορφανίδης

    Προετοιμασία 45΄ Ψήσιμο 30΄-40΄ Αναμονή τουλάχιστον 1 ώρα

    Υλικά (για 6 μερίδες)

    250 γρ. καλαμποκάλευρο

    50 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το ταψί και ράντισμα της πίτας

    1.400 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο και πλυμένο

    300 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

    2 λευκά ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

    1 μάτσο άνηθος, χωρίς τα κοτσάνια (1 φλ.), ψιλοκομμένος

    Αλάτι

    Διαδικασία

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°-170°C. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ, το καλαμποκάλευρο, το ελαιόλαδο και νερό τόσο ώστε να έχουμε ένα χυλό σφικτό.  Σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ, βάζουμε το σπανάκι, τα κρεμμύδια, τον άνηθο, αλάτι και με απαλές κινήσεις ανακατεύουμε με τα δάχτυλα, πιέζοντας τα λαχανικά. Μόλις μαλακώσουν και μειωθεί ο όγκος τους, τα αδειάζουμε σε ένα ταψί, το οποίο έχουμε προηγουμένως αλείψει με ελαιόλαδο. Τα πιέζουμε με τα χέρια ώστε να τα ισιώσουμε όσο μπορούμε. Ρίχνουμε από πάνω το μείγμα του καλαμποκάλευρου, ώστε να καλυφθούν εξ ολοκλήρου τα λαχανικά. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και νερό. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά, ανάλογα με το πάχος της πίτας. Τη βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα, ώστε να σφίξει, και σερβίρουμε.

    Γευσιγνώστης
    One Channel
    Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
    Σίβυλλα
    • Έντυπη έκδοση Κι όλα μοιάζουν… παραμύθι Η λεπτεπίλεπτη μελαχρινή γυναίκα περπατάει με αργά, νωχελικά βήματα. Τα μαύρα πλούσια μαλλιά της μόλις που αγγίζουν το κόκκινο... ΣΙΒΥΛΛΑ
    Helios Kiosk