Ιδιαίτερα αυξημένες προς παραμένουν οι προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά. Συνολικά 289 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στα νησιά του βορείου Αιγαίου από τα μεσάνυχτα έως τις 11:00 σήμερα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου. Από αυτούς, 111 ήρθαν σε ακτές της Λέσβου, 33 στη Χίο και 145 στη Σάμο.

Χθες, Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, οι ροές ήταν ιδιαίτερα αυξημένες. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, σε 24 ώρες πέρασαν 648 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς 273 στη Λέσβο, 76 στη Χίο και 299 στη Σάμο.

ΕΕ: Παρατάθηκε η Επιχείρηση Σοφία με το βλέμμα στους διακινητές

Εν τω μεταξύ, οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να παρατείνουν για έξι μήνες τη θητεία της Επιχείρησης Σοφία στη Μεσόγειο, η οποία έχει στόχο να ανακόψει τη ροή μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη, θέτοντας στο στόχαστρό της τους διακινητές.

Η αποστολή πήρε παράταση ως τα τέλη Μαρτίου 2020, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη οι «28». Η αποστολή αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει ενεργά πλοία λόγω της διαμάχης μεταξύ των χωρών για την κατανομή προσφύγων που διασώζονται στη Μεσόγειο.

Αμφιλεγόμενη η επιχείρηση

Η Επιχείρηση Σοφία πλέον εστιάζει στην εκπαίδευση του λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης και θεωρείται αμφιλεγόμενη εξαιτίας της κακομεταχείρισης που υφίστανται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στη χώρα αυτή.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ζητήσει επανειλημμένα από την ΕΕ να τερματίσει την πολιτική της που επιτρέπει την επιστροφή των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο πίσω στη Λιβύη, όπου αναγκάζονται να ζήσουν σε άθλιες συνθήκες σε κέντρα κράτησης.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2019 πλοία της Επιχείρησης Σοφία πραγματοποιούσαν περιπολίες στη νότια και κεντρική Μεσόγειο με στόχο να εντοπίσουν διακινητές μεταναστών, να βοηθήσουν στην εφαρμογή του εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στις εισαγωγές όπλων στη Λιβύη και να επιβλέπουν τις εξαγωγές πετρελαίου από την εμπόλεμη χώρα.

Ωστόσο, η Ιταλία άσκησε βέτο στη χρήση πλοίων από την Επιχείρηση Σοφία, εξοργισμένη από το γεγονός ότι μετέφερε τους ανθρώπους που διασώζονταν στις ακτές της.