Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο συνομίλησαν μεταξύ άλλων και για τη διαχείριση των μεταναστών ροών τη πύλη του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πέρασε ο τούρκος πρέσβης Μπουράκ Οζουγεργκίν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λ.Σ. ο πρέσβης συνοδευόταν από στελέχη της Τουρκικής Πρεσβείας, ενώ από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση παρέστησαν ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Σταμάτης Ράπτης, ο Α’ Υπαρχηγός του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Θεόδωρος Κλιάρης, ο Διευθυντής του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης Γεώργιος Καραγεώργος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων καθώς και ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης του Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της τουρκικής πρεσβείας, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα στο πλαίσιο επικείμενης επίσκεψης του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στην Τουρκία, ως επίσημος προσκεκλημένος του Αρχηγού της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος από 07.00 της 25.09.2019 έως 07.00 της 26.09.2019 διεσώθησαν 208 πρόσφυγες – μετανάστες σε οκτώ περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Αλεξανδρούπολης, Λέσβου, Σάμου, Κω, Σύμης και Καλαμάτας.