«Δεν έχω σχέση με τη Χρυσή Αυγή, δεν είμαι ρατσιστής […] και Έλληνας να ήταν, το ίδιο θα έκανα».

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του καταδικασμένου σε πολυετή κάθειρξη για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν,  Διονύση Λιακόπουλου κατά την απολογία του στη δίκη για εγκληματική οργάνωση.

Ο Διονύσης Λιακόπουλος είναι ένας από τους έξι τελευταίους κατηγορούμενος, που απολογούνται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, καθώς, αμέσως μετά, θα ακολουθήσουν οι απολογίες ολόκληρης της πρώην Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής, όπως είχε διαμορφωθεί την περίοδο 2012-2013.

Η απολογία των «ισχυρών»

Η απολογητική διαδικασία για την κατά τη δικογραφία διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, πιθανότατα θα ξεκινήσει στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε και αναμένεται να βρεθούν στο δικαστήριο οι πρώτοι πρώην βουλευτές, που κατ’ αλφαβητική σειρά θα είναι οι Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχαήλ- Αβράμης Αρβανίτης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος κ.λπ.

Απολογούμενος, σήμερα Τετάρτη, ο Διονύσης Λιακόπουλος, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση του με τη Χρυσή Αυγή.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι ήταν το θύμα αυτό που κινήθηκε απειλητικά εναντίον του ίδιου και του συγκατηγορούμενού του, Χρήστου Στεργιόπουλου.

«Δεν καταλάβαμε ότι ήταν αλλοδαπός…»

Σημειώνεται ότι ο Λιακόπουλος έχει ήδη καταδικαστεί για τη δολοφονία του 27χρονου Λουκμάν σε κάθειρξη 21 ετών από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο το οποίο απέδωσε ρατσιστικό κίνητρο στο έγκλημα

Όπως τόνισε, δεν υπήρχε κανένα ρατσιστικό κίνητρο εκ μέρους τους, καθώς δεν κατάλαβαν από την αρχή ότι επρόκειτο για αλλοδαπό, αφού, όπως είπε, «μας έβριζε στα ελληνικά».

Σε επισήμανση του εισαγγελέα ότι προανακριτικά είχε πει πως στους έβριζε «σε γλώσσα που δεν καταλαβαίναμε», ο Λιακόπουλος απάντησε πως αρχικά ήταν στα ελληνικά, και μετά στην άγνωστη σε αυτούς γλώσσα.

Ο διάλογος προέδρου – κατηγορουμένου αναλυτικά

Πρόεδρος: Η απόφαση (σ.σ.: του ΜΟΕ) λέει ότι είχατε ρατσιστικό μένος. Γιατί;

Κατηγορούμενος: Δεν κινηθήκαμε έτσι, δεν υπάρχει κάποιος μάρτυρας.

Πρόεδρος: Το Δικαστήριο λέει ότι έτσι νιώσατε. Γιατί;

Κατηγορούμενος: Εγώ ούτε ρατσιστής είμαι ούτε έχω σχέση με τη Χρυσή Αυγή, ούτε ήξερα στην αρχή ότι ήταν αλλοδαπός. Και Έλληνας να ήταν, το ίδιο θα έκανα.

Πρόεδρος: Δηλαδή, αν κάποιος είναι μπροστά με ποδήλατο και κάνει ζιγκ-ζαγκ ο ενδεικνυόμενος τρόπος ήταν αυτός, να βγάλετε μαχαίρι;

Κατηγορούμενος: Ήταν λάθος, το έχω πει πολλές φορές, δεν μπορώ να το γυρίσω πίσω, έχω ζητήσει συγγνώμη από την οικογένεια επανειλημμένες φορές. Δεν είμαι ρατσιστής και δεν έχω σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Ήταν λάθος.

Ο κατηγορούμενος, απαντώντας σε ερωτήσεις της Έδρας για προεκλογικό υλικό της Χρυσής Αυγής που είχε βρεθεί στο σπίτι του από την αστυνομία μετά τη δολοφονία Λουκμάν, είπε πως τα είχαν μοιράσει σε καφετέρια που καθόταν με φίλους του και αυτός τα μάζεψε και τα κράτησε για γραφική ύλη.

Πρόεδρος: ‘Αλλων κομμάτων είχατε;

Κατηγορούμενος: Όχι, δεν μου είχαν μοιράσει από άλλο κόμμα.

Αντίστοιχα σε ερωτήσεις για μαχαίρια, αεροβόλο, σφαίρες , αμπούλες αερίου κ.ά., που βρέθηκαν στο σπίτι του, ο κατηγορούμενος είπε ότι ασχολιόταν με το κυνήγι και το ψάρεμα. Για ένα ρόπαλο είπε πως το αγόρασε απλά μόνο γιατί του αρέσει το μπέιζμπολ «αν και δεν υπάρχει στην Ελλάδα το άθλημα», ενώ για τα φυσίγγια ότι ήταν ενθύμια από τον στρατό.

Πρόεδρος: Ενθύμιο το ρόπαλο, ενθύμιο και αυτά. Είχατε μαχαίρι μαζί σας τη μέρα της δολοφονίας, γιατί;
Κατηγορούμενος: Για εκφοβισμό, αν μου επιτεθεί κάποιος. Μου είχαν κλέψει κάποτε το κινητό.

Πρόεδρος: Θεωρείτε λογικό κάθε πολίτης να κυκλοφορεί με μαχαίρι μήπως του κλέψουν το κινητό;
Κατηγορούμενος: Είχα πάθει φοβία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ