«Η φυγή προς τα εμπρός» είναι η μόνη διέξοδος στην πίεση που δέχεται το Κίνημα Αλλαγής από τον δικομματισμό, εκτιμά η Φώφη Γεννηματά. 

Στόχος της το ξεπέρασμα της «εσωστρεφούς συζήτησης» στο οποίο εκδηλώνονται τάσεις αμφισβήτησης των προεκλογικών αλλά και των μετεκλογικών επιλογών της.

Με το βλέμμα προς τη συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου

Θα επιδιώξει λοιπόν να αποσαφηνίσει το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του Κινήματος Αλλαγής για να πετύχει τον τερματισμό των εσωκομματικών αναταράξεων και να διασφαλίσει τη στράτευση όλων των στελεχών σε μια συντεταγμένη πορεία προς τη  συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου.

Η επιστροφή στα εσωκομματικά σηματοδοτείται από την αυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ενός οργάνου που επί της ουσίας διορίστηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κορυφαίο αυτό όργανο η μόνη φωνή που εκφράζει το 44% των ιδρυτικών μελών του κόμματος που έλαβαν μέρος στη διαδικασία εκλογής προέδρου το 2017 είναι αυτή του στενού συνεργάτη τού Νίκου Ανδρουλάκη, Ανδρέα Σπυρόπουλου.

Τι θα γίνει σε Κεντρική Επιτροπή και Πολιτικό Συμβούλιο

Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την εξέλιξη που θα έχει η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα αλλά  και της Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Εκτιμούν ότι, παρά την υποβόσκουσα γκρίνια που υπάρχει στη βάση αλλά και σε έναν υπολογίσιμο αριθμό στελεχών, δεν θα υπάρξει ανοιχτή αμφισβήτηση της Φώφης Γεννηματά, ούτε καν κριτική σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους από κορυφαία στελέχη που θα μπορούσε να δημιουργήσει εσωκομματικά ρήγματα. Οι πληροφορίες που υπάρχουν από την πλευρά όσων θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ζήτημα είναι καθησυχαστικές. Ουδείς έχει σκοπό να σηκώσει το γάντι της αμφισβήτησης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρά τις εισηγήσεις που δέχεται για ανέβασμα των τόνων της κριτικής του προς την ηγεσία, δεν δείχνει διατεθειμένος να εισέλθει σε τροχιά σύγκρουσης. Μάλιστα, αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο προβληματισμό εισηγήσεις που του προτείνουν αντί για Προγραμματική Συνδιάσκεψη να ζητήσει τη διεξαγωγή τον Νοέμβριο συνεδρίου με εκλεγμένους συνέδρους για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα και τη μελλοντική πορεία του κόμματος.

Ο ρόλος Παπανδρέου και Γερουλάνου

Ανάλογη εικόνα υπάρχει και για τη στάση που θα κρατήσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει διάθεση αντιπαράθεσης, άλλωστε, όπως επισημαίνουν συνομιλητές του, ο ρόλος που θέλει να κατοχυρώσει είναι αυτός του εγγυητή της συντεταγμένης πορείας των δυνάμεων που απαρτίζουν το Κίνημα Αλλαγής. Βεβαίως, οι συνεργάτες Γεννηματά δεν αποκλείουν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να τεθεί θέμα ηγεσίας, αλλά από στελέχη «μεσαίου επιπέδου». Δεν αποκλείουν επίσης την ύπαρξη κριτικών φωνών που θα υποστηρίξουν ότι μεγάλη ευθύνη για την εσωστρέφεια έχει η ίδια με την επιλογή της να εκδιώξει τον Ευάγγελο Βενιζέλο, διχάζοντας τη βάση του κόμματος. Θεωρούν όμως ότι όλα αυτά δεν θα δημιουργήσουν ζητήματα.

Γραμμή άμυνας υπάρχει και για τον Παύλο Γερουλάνο, που δεν μετέχει στις διαδικασίες του Κινήματος Αλλαγής, ωστόσο εκτιμάται ότι θα επιμείνει στη θέση του για επιστροφή στο ΠαΣοΚ. Η θέση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα χαρακτηριστεί «καθαρός λαϊκισμός», αφού δεν μπορεί να υλοποιηθεί λόγω των οικονομικών προβλημάτων του ΠαΣοΚ.