«Ο πλανήτης μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της κλιματικής αλλαγής»και για να αντιμετωπιστεί θα πρέπει να «μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 45% μέχρι το 2030, να τις μηδενίσουμε μέχρι το 2050 καινα σταματήσουμε τις κρατικές επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα, αλλά και την κατασκευή εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής που καίνε κάρβουνομετά το 2020». Αυτά δεν είναι τα λόγια κάποιου ακτιβιστή,αλλά του ίδιου του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή τη Σύνοδο των G7 στις 26 Αυγούστου, ο οποίος με αυτόν τον εύγλωττο τρόπο ήθελε να δείξει την κατεπείγουσα κατάσταση που έχει προκύψει λόγω της κλιματικής κρίσης.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε γίναμε μάρτυρες ακραίων καιρικών φαινομένων που έχουν την αφετηρία τους στην κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με το επιστημονικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κοπέρνικος, ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πλέον θερμός μήνας όλων των εποχών. Η βόρεια Ευρώπη ήρθε αντιμέτωπη με ακραίους καύσωνες με το θερμόμετρο να ξεπερνάει τους 41°C (στη Γαλλία έφτασε μέχρι και τους 46,5°C),ενώ ηΣιβηρία άρχισε ναφλέγεται με τις αρμόδιες αρχές να υπολογίζουν ότι θα σβήσουν από μόνες τους μόλις έρθουν οι πρώτες χιονοπτώσεις στα τέλη Οκτωβρίου.Αντίστοιχα, η Γροιλανδία έχασε μέσα σε μόνο μία ημέρα11 δισεκ. τόνους πάγου, ποσότηταπου ισούται με 4.800.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων και παγετώνας της απώλεσε 197 γιγατόνους πάγου σε έναν μήνα. Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε τις χιλιάδες των πυρκαγιών που κατακαίνε το δάσος του Αμαζονίου εδώ και εβδομάδες, οι οποίες ενισχύθηκαν από την πρωτοφανή ξηρασία που είχε προηγηθεί.

Την ίδια ώρα που οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι ορατές στην καθημερινότητά μας, τα κράτη δεν φαίνονται πρόθυμα να αναλάβουν φιλόδοξους κλιματικούς στόχους. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν διατυπώσει να υλοποιήσουν στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού, ο πλανήτης μας οδεύει σε μια άνοδο της θερμοκρασίας άνω των 3 βαθμών μέχρι το τέλος του αιώνα, νούμερο που απέχει παρασάγγας από τον διακηρυγμένο στόχο των 1,5 βαθμών.

Γιατί όμως ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας της ελπίδας για το κλίμα;

Καταρχάς, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, συγκάλεσε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στη Νέα Υόρκη για την Κλιματική Αλλαγή στις 23 Σεπτεμβρίου. Στόχος της Συνόδου είναι οι παρευρισκόμενοι ηγέτες να προσέλθουν με πιο φιλόδοξους στόχους και μέτρα πολιτικής για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης. Λίγες μέρες πριν, στις 20 Σεπτεμβρίου, οι μαθητές σε ολόκληρο τον κόσμο κατεβαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν για το κλίμα. Το μαθητικό κίνημα “FridaysforFuture”, το οποίο ξεκίνησε από τη 16χρονη Σουηδή μαθήτρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, έχει καταφέρει να κινητοποιήσει εκατομμύρια νέους ανθρώπους από όλο τον κόσμστέλνοντας ένα μήνυμα αγωνίας για τον πλανήτη που θα παραλάβουν. Αντίστοιχα, στις 27 Σεπτεμβρίου, οι μαθητές καλούν σε παγκόσμια γενική απεργία με ειρηνικό πάντα χαρακτήρα, με στόχο να κινητοποιήσουν το σύνολο των πολιτών για κάτι το οποίο πλέον αφορά και τους ίδιους και όχι τις μελλοντικές γενιές γενικότερα.

Η επιστήμη έχει καταλήξει με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι για την παγκόσμια υπερθέρμανση ευθύνεται ο άνθρωπος. Ποτέ ξανά εδώ και 800.000 χρόνια που έχουμε αξιόπιστα στοιχεία η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρά δεν έχει ανέλθει σε τόσο υψηλά επίπεδα (άνω των 400 ppm) με ταυτόχρονη μέση άνοδο της θερμοκρασίας κατά 1°Cκαι 3°C στην Αρκτική και την Ανταρκτική.

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, πρόσφατη δημοσκόπηση της MetronAnalysis για το WWFΕλλάςανέδειξε ότι το 81% των Ελλήνων ζητούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και το 90% τάσσεται υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποδεικνύοντας περίτρανα ότι οι Έλληνες πολίτες είναι καλά ενημερωμένοι για το μέγεθος του προβλήματος και για τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν. Είναι υποχρέωση της νέας κυβέρνησης να αφουγκραστεί την αγωνία της κοινής γνώμης, να μεταφέρει στις βαλίτσες της στη ΣύνοδοΚορυφής του ΟΗΕ πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους και να υιοθετήσει έναν μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, ο οποίος θα μας οδηγήσει σε ένα μονοπάτι μηδενισμού των εκπομπών μέχρι το 2050.

Η ενεργειακή μετάβαση είναι πλέον νομοτέλεια. Στο χέρι μας είναι να είναι δίκαιη και όχι βίαιη.

Ο κ. Σταύρος Μαυρογένης είναι υπεύθυνος τομέα για την Ενέργεια και το Κλίμα της WWF Ελλάς.