«Εποικοδομητική» χαρακτήρισε τη μεσημβρινή συνάντηση του βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο Λουξεμβούργο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι δύο άνδρες έκαναν μία αποτίμηση του πού βρίσκονται οι εν εξελίξει συνομιλίες για το Brexit.

Ο πρωθυπουργός Τζόνσον «επαναβεβαίωσε την προσήλωσή του στην ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής στη Βόρεια Ιρλανδία και την αποφασιστικότητά του να πετύχει μια συμφωνία, με το backstop να παραλείπεται, την οποία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν οι Βρετανοί βουλευτές».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο Μπόρις Τζόνσον κατέστησε ξανά σαφές ότι δε θα ζητήσει νέα παράταση στο Brexit και θα βγάλει τη χώρα από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι οι συζητήσεις πρέπει να εντατικοποιηθούν και ότι σύντομα θα διεξάγονται συναντήσεις επί καθημερινής βάσης. Συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει επίσης να γίνονται συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ του Μισέλ Μπαρνιέ και του υπουργού Brexit και ότι θα πρέπει να συνεχιστούν και οι συζητήσεις μεταξύ του προέδρου Γιούνκερ και του πρωθυπουργού», κατέληξε ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

«Θέλουμε προτάσεις για αντικατάσταση του backstop»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ξεκαθάρισε στον βρετανό πρωθυπουργό πως πρέπει να παρουσιάσει εφαρμόσιμες προτάσεις για την αντικατάσταση του backstop στη συμφωνία για το Brexit, για τις οποίες η Επιτροπή υπογράμμισε πως δεν έχουν γίνει ακόμα.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ υπενθύμισε πως είναι ευθύνη του Ηνωμένου Βασιλείου να παρουσιάσει νομικά εφαρμόσιμες λύσεις που να είναι συμβατές με τη Συμφωνία Αποχώρησης», ανέφερε σε δήλωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού οι δύο γευμάτισαν μαζί στο Λουξεμβούργο.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ υπογράμμισε πως η Επιτροπή εξακολουθεί να είναι πρόθυμη και ανοικτή να εξετάσει αν τέτοιες προτάσεις ανταποκρίνονται στους στόχους του backstop. Τέτοιες προτάσεις δεν έχουν γίνει ακόμη», προστίθεται στη δήλωση της Κομισιόν.

Η… κωλοτούμπα Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν είπε κάτι διαφορετικό από αυτά που έχει δηλώσει στο παρελθόν. Ωστόσο, αυτή τη φορά έχει διαφορετικό νόημα, αφού έρχεται μετά τις πληροφορίες των Financial Times πως ο βρετανός πρωθυπουργός σκοπεύει να κάνει… έφοδο δέκα ημερών ώστε να εξασφαλίσει συμφωνία και ύστερα να την περάσει από τη Βουλή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα χρονικά περιθώρια είναι στενά όμως στελέχη της κυβέρνησης φαντάζουν πεπεισμένα πως δέκα ημέρες αρκούν, ειδικά αν η Βουλή συνεδριάσει νύχτες και Σαββατοκύριακα. Ήδη έχουν κινητοποιηθεί στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που είναι υπεύθυνα για κομματική πειθαρχία, ώστε να διασφαλιστεί πως ακραίοι ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικοί δεν θα τορπιλίσουν την ψήφιση.

Το δημοσίευμα καταδεικνύει πως μετά τις αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές ήττες που υπέστη ο κ. Τζόνσον έχει απομακρυνθεί από τις απειλές για άτακτη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου, και προσανατολίζεται σε λύση που θα βασίζεται εν πολλοίς στην συμφωνία που είχε πετύχει πέρυσι η προκάτοχός του, Τερέζα Μέι.