Σε ύφεση είναι η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Λουτράκι ωστόσο οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή για τον φόβο αναζωπυρώσεων.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του One Channel ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανος Κολοκούρης δήλωσε ότι «η πυρκαγιά βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Δεν έχουμε πλήρη έλεγχο, ωστόσο είναι σε ύφεση και την έχουμε οριοθετήσει για τυχόν αναζωπυρώσεις».

Ο κ. Κολοκούρης επισήμανε ότι στη συγκεκριμένη φωτιά επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις παρότι έχουμε πολλές ταυτόχρονες πυρκαγιές, σε όλη την Ελλάδα τονίζοντας ότι «ο πρώτιστος στόχος μας που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής έχει επιτευχθεί. Όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και τους συναδέλφους»

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική συνολικά επιχειρούν 108 πυροσβέστες, 23 οχήματα, 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν ένα μηχάνημα έργου του Ελληνικού Στρατού και υδροφόρες της Περιφέρειας και του ΟΤΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το πρωί της Κυριακής δόθηκε μεγάλη μάχη που φαίνεται να κερδίθηκε, το πύρινο μέτωπο να μην ξεφύγει από το βόρειο τμήμα προς τα Γεράνεια Όρη.

Για το λόγο αυτό από νωρίς το πρωί ειδική ομάδα με κομάντος της ΕΜΑΚ και δεξαμενές μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο Super Puma στην κορυφογραμμή προκειμένου να δημιουργήσουν ζώνη ασφαλείας.

Βραχυκύκλωμα η αιτία

Ο δήμαρχος Λουτρακίου Γιώργος Γκιώνης σημείωσε ότι «οι πρώτες πληροφορίες για την αιτία της φωτιάς μιλούν για βραχυκύκλωμα από κολώνα της ΔΕΗ».

Διακοπή κυκλοφορίας

Την ίδια ώρα η αστυνομία αποφάσισε τη διακοπή κυκλοφορίας στα εξής σημεία:

-Περιφερειακή Οδός Λουτρακίου, από τον Άγιο Φανούριο έως τον Άγιο Γεώργιο.
-Στην οδό του Γηροκομείου, από το ύψος της διασταύρωσης της Περιφερειακής Οδού Λουτρακίου έως τον Προφήτη Ηλία.
-Στην οδό που οδηγεί στον Όσιο Πατάπιο, από το ύψος του Προφήτη Ηλία έως τη διασταύρωση της Επαρχιακής Οδού Λουτρακίου Περαχώρας.

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα

Από το πρωί η ατμόσφαιρα σε όλη την Κορινθία ήταν αποπνικτική. Εθελοντές και εκατοντάδες πυροσβεστών που βρίσκονταν στο σημείο πάλευαν όλο το βράδυ προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και να σώσουν τον πνεύμονα οξυγόνου της περιοχής. Οι εικόνες με τις φλόγες που «κατάπιναν» το βουνό το βράδυ ήταν τρομακτικές ενώ οι κάτοικοι του Λουτρακίου και των γύρω περιοχών αγωνιούσαν μήπως αλλάξει η φορά του ανέμου.

Εκκενώθηκαν ένα μοναστήρι και ένα γηροκομείο

Αμέσως μόλις το μέτωπο της πυρκαγιάς στο Λουτράκι πήρε το Σάββατο μεγάλες διαστάσεις, γεμίζοντας με καπνό την ευρύτερη περιοχή, δόθηκε εντολή για απομάκρυνση δεκάδων ατόμων από τη Μονή Οσίου Παταπίου και από το γηροκομείο της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία. Ειδικότερα, από το κάθε σημείο, 25 άτομα οδηγήθηκαν σε ασφαλέστερη περιοχή.