Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Ζάκυνθο με την κατάσταση να παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και τους κατοίκους να περνούν νύχτα αγωνίας.

Στο νησί έχουν σπεύσει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Ελλάδα ενώ από το απόγευμα βρίσκεται εκεί και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με την Ειδική Ομάδα Πρώτης Απόκρισης.

Ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη υπό τον κ. Χαρδαλιά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φορέων, όπως της Περιφέρειας, του Δήμου, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας όπου έγινε η καταγραφή της κατάστασης και ο σχεδιασμός για τη νύχτα και μέχρι το πρώτο φως της ημέρας οπότε και αναμένονται τα εναέρια μέσα.

Στόχος είναι να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και να περιοριστούν στο ελάχιστο οι όποιες ζημιές σε περιουσίες.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίναι γνωστά ένα τουλάχιστον ένα σπίτι κοντά στο χωριό Κερί έχει καεί ολοσχερώς ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζακύνθου Νικήτα Αρετάκη τουλάχιστον δύο σπίτια έχουν καεί ενώ ζημιές έχει υποστεί και ένα ξενοδοχείο

Ρόδη Κράτσα: Τεράσριο το πύρινο μέτωπο

Μιλώντας στο One Channel η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα δήλωσε ότι «το πύρινο μέτωπο είναι ακόμα σε μεγάλη έκταση. Μαίνεται στην περιοχή Κερί. Πρόκειται για μια καταπράσινη ορεινή περιοχή με πρόσβαση στη θάλασσα».

Όπως είπε, υπάρχει συντονισμός όλων των φορέων και ότι συνεχίζουν να έρχονται ενισχύσεις από την Πελοπόννησο. « Ελπίζουμε ότι ο αέρας που πέφτει θα βοηθήσει να σβήσει η φωτιά» τόνισε η κ. Κράτσα και επισήμανε ότι «δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Κάηκε ένα σπίτι. Αλλά ευτυχώς είναι ασφαλείς οι συμπολίτες μας». Όσον αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς είπε ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμα. Σε κάθε φωτιά εικάζεται ο εμπρησμός. Θα περιμένουμε την έρευνα».

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Σύμφωνα με την πυροσβεστική για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 111 πυροσβέστες, 28 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες της περιφέρειας και του ΟΤΑ.

Οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης θα ενισχυθούν περαιτέρω τις επόμενες ώρες ενώ όπως έγινε γνωστό νωρίτερα από την Πολιτική Προστασία, με το πλοίο της γραμμής από την Κυλλήνη μεταφέρθηκαν εννέα οχήματα από την Πελοπόννησο, μαζί με μια ομάδα πεζοπόρο, ενώ συνολικά οι δυνάμεις ενισχύονται με 80 πυροσβέστες με 30 οχήματα καθώς και 35 άτομα πεζοπόρο τμήμα που μεταφέρονται με μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 από την Θεσσαλονίκη.

Δήμαρχος Ζακύνθου: Έχουν καεί σπίτια – Τεράστια οικολογική καταστροφή

Ο δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης μιλώντας στο One Channel έκανε λόγο για κατάσταση εκτός ελέγχου που δύσκολα θα μπορέσει να περιοριστεί άμεσα. Ανέφερε ότι ήδη έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες ενώ δύο σπίτια έχουν καεί στο Κερί και ένα ξενοδοχείο έχει υποστεί ζημιές στην σκεπή του.

Το ευτύχημα είναι, όπως είπε ότι δεν υπήρξαν θύματα αφού ήταν έγκαιρη η παρέμβαση των αρχών ωστόσο η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια.

Νωρίτερα είχε δοθεί ενολή εκκένωσης σε όλο το χωριό Κερί αλλά και στο χωριό Αγαλάς με την αστυνομία να κλείνει τις εισόδους των δύο χωριών και να ενημερώνει τους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Παράλληλα κινητοποιήθηκαν λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ζακύνθου προκειμένου να απομακρύνουν όσους δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο.

Από το χωριό Κερί έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κάτοικοι ενώ επί τόπου βρίσκεται μεγάλη αστυνομική δύναμη που φυλάει το χωριό.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω της πυρκαγιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα ακόλουθα σημεία:

Απαγόρευση κίνησης οχημάτων με κατεύθυνση την περιοχή Κερί, στην διασταύρωση Λιθακιάς της Επ. Ζακύνθου -Κερίου.
Απαγόρευση κίνησης οχημάτων με κατεύθυνση την περιοχή του Αργαλά, στην διασταύρωση της Ε.Ο Ζακύνθου Κοιλωμένου.
Aπαγόρευση κίνησης οχημάτων προς την λίμνη Κερίου.
Οι οδηγοί παρακαλούνται να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους προς τις παραπάνω περιοχές για να διευκολύνεται η κίνηση των οχημάτων άμεσου ανάγκης.

Νωρίτερα με εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των υπευθύνων Πολιτικής Προστασίας, τρία λεωφορεία ΚΤΕΛ Ζακύνθου παρέλαβαν 120 άτομα περίπου, που διέμεναν σε ξενοδοχείο κοντά στο Κερί και τα μεταφέρουν σε άλλο ξενοδοχείο της επιχείρησης στην περιοχή του Καλαμακίου.

Συγκλονιστικά εικόνες

Στο μεταξύ οι εικόνες που καταγράφουν τα τοπικά μέσα είναι συγκλονιστικές.

Φλόγες «γλείφουν» τις αυλές των σπιτιών, κάτοικοι καταβάλουν τιτάνιες προσπάθειες προκειμένου να σώσουν τις περιουσίες τους, ενώ πυροσβέστες επιχειρούν να ελέγξουν την πύρινη λαίλαπα που πνίγει το νησί. (Δείτε εδώ συγκλονιστικά βίντεο)


Φωτογραφίες: imerazante.gr