Συνεχίζει να μαίνεται εκτός ελέγχου η φωτιά που ξέσπασε στη Ζάκυνθο το πρωί της Κυριακής.

Η φωτιά έχει μπει πλέον μέσα στα χωριά Αγαλάς και Κερί, με δύο σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Τα χωριά είχαν προηγουμένως εκκενωθεί.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο έχουν ενισχυθεί. Συνολικά επιχειρούν 111 πυροσβέστες με 28 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ την προσπάθεια της Πυροσβεστικής συνδράμουν υδροφόρες της περιφέρειας και του ΟΤΑ.

Δορυφόρος «είδε» τον καπνό της φωτιάς

Ο καπνός είναι ορατός από τον μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11 ο οποίος βρίσκεται σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη. Η φωτιά εντοπίστηκε επιτυχώς από τον πειραματικό αλγόριθμο δορυφορικού εντοπισμού εστιών δασικών πυρκαγιών που αναπτύσσεται στα πλαίσια του του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG – BALKAN – MEDITERRANEAN 2014 – 2020 – DISARM (Drought and fIreobServatory and eArly waRning systeM) από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Είναι φανερό από την συγκλονιστική αυτή εικόνα το μέγεθος της οικολογικής και υλικής καταστροφής από την πυρκαγιά στη Ζάκυνθο.

Δήμαρχος Ζακύνθου: Κάηκαν σπίτια – Μεγάλη οικολογική καταστροφή

Ο δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης μιλώντας στο One Channel έκανε λόγο για κατάσταση εκτός ελέγχου που δύσκολα θα μπορέσει να περιοριστεί σήμερα. Ανέφερε ότι ήδη έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες ενώ δύο σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς στο Κερί και ένα ξενοδοχείο έχει υποστεί ζημιές στην σκεπή του.

Το ευτύχημα είναι, όπως είπε ότι δεν υπήρξαν θύματα αφού ήταν έγκαιρη η παρέμβαση των αρχών ωστόσο η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια.

Νωρίτερα είχε δοθεί ενολή εκκένωσης σε όλο το χωριό Κερί αλλά και στο χωριό Αγαλάς με την αστυνομία να κλείνει τις εισόδους των δύο χωριών και να ενημερώνει τους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Παράλληλα κινητοποιήθηκαν λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ζακύνθου προκειμένου να απομακρύνουν όσους δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο.

Από το χωριό Κερί έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κάτοικοι ενώ επί τόπου βρίσκεται μεγάλη αστυνομική δύναμη που φυλάει το χωριό.