Προετοιμασία 30΄, Αναμονή 30΄ Ψήσιμο 45΄ – 60

Υλικά (για 5 μερίδες)

10 μέτριες μελιτζάνες

6 μεγάλες, ώριμες ντομάτες

6 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

½ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος

1 κ.σ. ζάχαρη

Χυμός από 1 λεμόνι

1½ φλ. ελαιόλαδο

1 φλ. νερό

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος και χαράζουμε τη σάρκα. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ νερό με 1 κ.σ. αλάτι και βάζουμε μέσα τις μελιτζάνες. Τις αφήνουμε για 30 λεπτά για να μαλακώσουν και να ανοίξουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες αφού πρώτα τις βουτήξουμε για 15 δεύτερα σε ζεματιστό νερό και αμέσως μετά σε παγωμένο. Τις κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα σποράκια τους. Στη συνέχεια τις κόβουμε σε μικρά καρέ και τις ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τον μαϊντανό. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το αλατόνερο, τις στύβουμε καλά με τα χέρια και με ένα κουτάλι γεμίζουμε τη θήκη που έχουμε χαράξει κατά μήκος της σάρκας τους με το μείγμα της ντομάτας. Τις τοποθετούμε σε ταψάκι, τη μια δίπλα στην άλλη χωρίς να αφήνουμε κενά. Τις περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και 1 φλ. νερό. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και σφραγίζουμε καλά με αλουμινόχαρτο. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε γάστρα.

Ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι 1 ώρα, έως ότου μείνουν μόνο με το λάδι.