Η πολυσυζητημένη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ (φωτογραφία) «στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία», όπως την αξιολόγησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μιλώντας στους συνεργάτες του. Το κλίμα ανάμεσα στους δύο ηγέτες ήταν θερμό και όπως ειπώθηκε από την κυρία Μέρκελ, οι δεσμεύσεις της Ελλάδας θα είναι τώρα πιο εύκολες. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως έμαθα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε ανάπτυξη και επενδύσεις και δευτερευόντως στα πρωτογενή πλεονάσματα. Αλλωστε το θέμα αυτό (των πλεονασμάτων) είχε συζητηθεί όταν συναντήθηκε (μαζί με τον Χρ. Σταϊκούρα) νωρίτερα με τον υπουργό Οικονομικών (και αντικαγκελάριο) κ. Σολτς.

■■■

Μέρκελ και Μητσοτάκης τα βρήκαν σχεδόν σε όλα, όπως φάνηκε στις κοινές τους δηλώσεις στο Βερολίνο. Με εξαίρεση τις γερμανικές επανορθώσεις, όπου ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τη γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις, χωρίς να λάβει απάντηση από τη γερμανίδα καγκελάριο.

■■■

Συνήθως η κυρία Μέρκελ όταν την επισκέπτονται έλληνες πρωθυπουργοί στην καγκελαρία, πέρα από την επίσημη στρατιωτική υποδοχή που τους παρέχει (είτε όρθια είτε καθιστή – λόγω τρέμουλου) τους δείχνει και ορισμένα… αξιοθέατα της καγκελαρίας. Στον Αντώνη Σαμαρά, για παράδειγμα, έδειξε την αίθουσα όπου συνεδριάζει το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο. Στον Αλέξη Τσίπρα  έδειξε και την αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου (και μάλιστα τη θέση που καθόταν ο κ. Σόιμπλε), αλλά και το γραφείο της. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο 5ος έλληνας πρωθυπουργός που τον υποδέχεται στην καγκελαρία, και τον έβγαλε στο… μπαλκόνι. Είχε ζέστη και υγρασία, βλέπετε, την Πέμπτη στο Βερολίνο. Εκεί, με ένα ποτήρι δροσερό νερό ανά χείρας ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στη γλώσσα της κυρίας Μέρκελ για το πόσο επιζητεί η Ελλάδα τις επενδύσεις. Κατά τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, η κυρία Μέρκελ δεσμεύτηκε ότι το success story της Ελλάδας θα το στηρίξει.

■■■

Αγχωμένος… ευχάριστα

Ισως να το έχετε προσέξει, αλλά στην κοινή συνέντευξη των δύο ηγετών ο κ. Μητσοτάκης φαινόταν αγχωμένος, ίδρωνε συχνά και γενικά δεν έδειχνε άνετος. Ρώτησα έναν από τους συνεργάτες του που βρισκόταν στο Βερολίνο τι ακριβώς είχε συμβεί και μου απάντησε ότι «μπορεί να φαινόταν αγχωμένος, αλλά δεν ήταν. Ηταν ευχάριστα αγχωμένος προσπαθώντας να ακούσει την ερώτηση στα γερμανικά και να απαντήσει κατάλληλα…».

■■■

Εντυπωσίασαν τα γερμανικά του Μητσοτάκη

Εκείνο που έμαθα επίσης είναι ότι εντυπωσίασαν τους Γερμανούς τα άψογα γερμανικά του κ. Μητσοτάκη. Αλλά μαθαίνω ότι και κάτι άλλο εντυπωσίασε την κυρία Μέρκελ. Οτι ο συνομιλητής της ήταν διαβασμένος. Λόγω της ευρυμάθειας του κ. Μητσοτάκη σε πολλά ζητήματα, μπόρεσε να συζητήσει μαζί της και άλλα ζητήματα διεθνή που δεν αφορούσαν σε πρώτο πλάνο την Ελλάδα, όπως το ζήτημα των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας, και οι αμερικανικές εξελίξεις.

■■■

Και η ΔΕΗ στο Βερολίνο

Ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα της ΔΕΗ και συνέδεσε τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση με το πόσο σημαντικές θα είναι οι επενδύσεις που θα γίνουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είπε ότι η ΔΕΗ «βρίσκεται σε δύσκολη φάση. Κάνουμε κινήσεις για να την εξυγιάνουμε. Είναι σημαντικό για μένα να αλλάξω το αφήγημα της Ελλάδας στη Γερμανία. Υπάρχουν πολλές αναπτυξιακές και επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα».

■■■

Οι γερμανοί επενδυτές και ο «Ηλιος»

Εδώ θα πρέπει να ανοίξω μια παρένθεση και να σας μεταφέρω πίσω στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε πεζόδρομο στο Κολωνάκι, όπου σε  γνωστή καφετέρια είχαν βρεθεί καμιά δεκαριά ξένοι. Δεν φαίνονταν από το ντύσιμό τους να είναι τουρίστες και μιλούσαν γερμανικά. Τους ρώτησα τι κάνουν στην Ελλάδα και μου είπαν ότι προέρχονται από τη γερμανική ΔΕΗ (RWE) και ότι εξετάζουν ένα μεγάλο πρότζεκτ στη χώρα μας, αυτό με την ονομασία «Ηλιος» (δηλαδή ηλιακή και αιολική ενέργεια και σκουπίδια). Εις εξ αυτών μου αποκάλυψε μάλιστα πως είχαν συνάντηση με την ηγεσία της ΔΕΗ, αλλά και με την αρμόδια πολιτική ηγεσία.

■■■

Η πρώτη εξεταστική επιτροπή

Το καλύτερο όμως για τη ΔΕΗ (και τον ΣΥΡΙΖΑ) σας το άφησα για το τέλος. Είναι ίσως η πρώτη κυβερνητική δέσμευση που γίνεται δημόσια για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Τη δήλωση έκανε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης λέγοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα ελέγχουν τα οικονομικά της ΔΕΗ ορκωτοί λογιστές και ότι θα αποδοθούν μέσω της Βουλής ευθύνες. Ετσι, τώρα, με τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης η κυβέρνηση προχωρεί και στη διερεύνηση για το πώς φτάσαμε στην παρ’ ολίγον χρεοκοπία της μεγαλύτερης επιχείρησης των Βαλκανίων, της ΔΕΗ.