Προς κυβέρνηση συνασπισμού η Ιταλία

Την παραμονή Κόντε συμφώνησαν τα κόμματα

Προς κυβέρνηση συνασπισμού Πέντε Αστέρων και Κεντροαριστεράς φαίνεται να οδεύει η Ιταλία, καθώς και τα δύο κόμματα έχουν συμφωνήσει στο πρόσωπο του Τζουζέπε Κόντε για την πρωθυπουργία.

Όπως υποστήριξε σήμερα το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας, δεν υπάρχουν βέτο για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Κόντε.

Ο Κόντε, ο οποίος δεν ανήκει σε κανένα κόμμα αλλά πρόσκειται στο Κίνημα των 5 Αστέρων, παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα, κήρυξε την διάλυση του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού και ζήτησε πρόωρες εκλογές.

Σημειώνεται, ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων είχε σταματήσει μέχρι νεοτέρας τις συνομιλίες με το Δημοκρατικό Κόμμα, μέχρι νεωτέρας, έως ότου δεσμευτεί ότι αποδέχεται την παραμονή του Κόντε στην πρωθυπουργία.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων επανήλθε με νέα δήλωση, σύμφωνα με την οποία οι συνομιλίες συνεχίζονται, καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα δείχνει διατεθειμένο να αποδεχθεί την παραμονή του Κόντε στην πρωθυπουργία.

«Αποφασίσαμε να συμφωνήσουμε για πρωθυπουργό στον Κόντε, γιατί αυτό ήθελαν οι Πέντε Αστέρες» δήλωσε ο Νικόλα Τζίνγκαρέτι.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος και ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Ντι Μάιο, θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα,όπου αναμένεται να στηρίξουν έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό με επικεφαλής τον Κόντε.

Βάσει αυτού του σεναρίου, ο Ματαρέλα θα καλέσει τον Κόντε στο προεδρικό μέγαρο αργά σήμερα ή νωρίς αύριο, για να του δώσει εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγή από το γραφείο του προέδρου.

Το αντίκτυπο στην Οικονομία

Οι αγορές πάντως, προεξοφλούν την άρση του πολιτικού αδιεξόδου με νέο ιστορικό χαμηλό στην απόδοση του δεκαετούς ομολόγου.

Χάρις στις εξελιξεις η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς υποχωρεί στο νέο ιστορικό χαμηλό του 1,025%.

Η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη, αλλά στο 132% έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Τα «αγκάθια»

Παρά το πρώτο βήμα που έκαναν τα δύο παραδοσιακά αντίπαλα κόμματα, οι διαφωνίες παραμένουν πολλές.

Μεγάλο αγκάθι είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, με την κεντροαριστερά να ζητεί την άμεση κατάργηση των σκληρών μέτρων του Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα.
Το Κίνημα των 5 Αστέρων απαιτεί επίσης την περικοπή 345 βουλευτών και γερουσιαστών.

Το Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να συμφωνήσει σε αυτό μόνο υπό το πλαίσιο μίας ευρύτερης συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Τα δύο μέρη έχουν επίσης διαφορές όσον αφορά τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2020, ο οποίος θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες για το έλλειμμα της Ε.Ε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk