Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως είναι ρεαλιστικό να πιστέψει κανείς ότι μπορεί να συναντηθεί μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες με τον ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί.

«Έχω ένα καλό προαίσθημα. Πρέπει να ξέρουν να παίζουν καλά το παιχνίδι, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ. Δεν μπορούν να κάνουν ό,τι λένε ότι πρόκειται να κάνουν, επειδή αν το πράξουν, θα έρθουν αντιμέτωποι με μια πραγματικά πολύ βίαιη δύναμη. Οπότε, πιστεύω ότι θα είναι καλοί», είπε ο Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς.

«Πιστεύω ότι θα θέλει (ο Ροχανί) μια συνάντηση και να εξομαλύνουν την κατάστασή τους. Έχουν λαβωθεί σοβαρά».

Παράλληλα απέκλεισε οι ΗΠΑ να δώσουν αντισταθμίσματα στην Τεχεράνη για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον στην ιρανική οικονομία, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015.

Μακρόν: Υπάρχουν οι προϋποθέσεις

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα πως οι συζητήσεις στην G7 δημιούργησαν «τις προϋποθέσεις μιας συνάντησης και άρα μιας συμφωνίας» ανάμεσα στους προέδρους των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ιράν Χασάν Ροχανί για την κρίση σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως ελπίζει ότι αυτή η συνάντηση μπορεί να διοργανωθεί «εντός των ερχόμενων εβδομάδων».

«Τίποτα δεν είναι τελειωμένο, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα», προειδοποίησε στη διάρκεια της τελικής συνέντευξης Τύπου της συνόδου κορυφής του Μπιαρίτς.

«Δύο πράγματα είναι πολύ σημαντικά για εμάς: το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, και αυτή η κατάσταση δεν πρέπει ποτέ να απειλήσει την περιφερειακή σταθερότητα», είπε ο Μακρόν.

«Αυτό που ελπίζω είναι πως μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, στη βάση αυτών των συνομιλιών, μπορεί να καταφέρουμε να δούμε μια σύνοδο κορυφής ανάμεσα στον Πρόεδρο Ροχανί και στον Πρόεδρο Τραμπ».

Οι Τραμπ και Ροχανί αναμένεται να βρίσκονται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου.