Προβληματικό φαίνεται πως είναι το άλλοθι του ενός εκ των τριών υπόπτων στους οποίους έχει επικεντρώσει την προσοχή τους τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) της Πυροσβεστικής.

Πρόκειται για τον 33χρονο, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2018 για εννέα εμπρησμούς και καταδικάστηκε για έναν, αλλά εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος λόγω ψυχολογικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο ΣΚΑΙ, στην πρώτη κατάθεση του ο 33χρονος φέρεται να ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν 25 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο έναρξης της μεγάλης φωτιάς και τόπο διαμονής του. Ωστόσο, τα πρώτα στοιχεία από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου δεν φέρονται να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του.

Τα προφορικά στοιχεία που πήρε η ΕΥΠ η οποία ενεπλάκη στη διαδικασία άρσης απορρήτου δείχνουν το κινητό τηλέφωνο του 33χρονου να ενεργοποιεί κεραία κινητής τηλεφωνίας που βρίσκεται στο χωριό Σταυρός, τον τόπο, δηλαδή, διαμονής του, το κρίσιμο χρονικό διάστημα έναρξης της πυρκαγιάς τα ξημερώματα της 13ης Αυγούστου.

Για το λόγο αυτό τη Δευτέρα βρέθηκαν στην Εύβοια για δεύτερη φορά οι ανακριτικοί υπάλληλοι της ΔΑΕΕ προκειμένου να εξετάσουν εκ νέου τους 3 υπόπτους και να εντοπίσουν τυχόν αντιφάσεις σε σχέση με τις πρώτες καταθέσεις τους.

Παράλληλα ο πραγματογνώμονας που είχε οριστεί για να εξετάσει το ενδεχόμενο η φωτιά να ξεκίνησε από γεννήτρια αντλιοστασίου ή κολόνα της ΔΕΗ απεφάνθη αρνητικά.

Τώρα, τα αρμόδια στελέχη του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής αναμένουν και εγγράφως τις άρσεις απορρήτου και τις απαντήσεις όλων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για τις επικοινωνίες και την ενεργοποίηση των κεραιών από τις τηλεφωνικές συνδέσεις των υπόπτων.

Στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ βρίσκονται τα αποτελέσματα της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών των τριών βασικών υπόπτων και τα στίγματα των κινητών τηλεφώνων τους το χρονικό διάστημα εκδήλωσης της μεγάλης πυρκαγιάς.

Τα ψυχολογικά προβλήματα

Νωρίτερα, όπως είχε αποκαλύψει το in.gr, ο 33χρονος δικάστηκε στις 27 Ιουνίου 2019 από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων της Χαλκίδας για τις περσινές πυρκαγιές σε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών αφού του αναγνωρίσθηκε μειωμένος καταλογισμός ύστερα από γνωμάτευση ψυχιάτρου.

Ωστόσο, αφέθηκε ελεύθερος αφού είχε ήδη παραμείνει κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού για 10 μήνες.

Ο νεαρός είχε συλληφθεί στις 25 Αυγούστου 2018 για διαδοχικές πυρκαγιές που είχαν σημειωθεί στην περιοχή από τις 2 Ιουνίου 2018 με πιο σημαντική  εκείνη που σημειώθηκε στις 12 Αυγούστου 2018 στο Κοντοδεσπότι όπου κάηκαν οκτώ χιλιάδες στρέμματα περίπου  δασικής έκτασης. Μια περιοχή που επλήγη κι από την τωρινή πυρκαγιά.

Όταν είχε συλληφθεί, είχε επικαλεσθεί ότι έβαλε τις πυρκαγιές ως εκδίκηση για μία γυναίκα στο καφενείο του χωριού που τον κορόιδευε και γενικά και ότι ήταν θύμα κακής συμπεριφοράς και περιπαικτικών σχολίων από συγχωριανούς του.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες  αρνήθηκε ότι ήταν ο δράστης  και των οκτώ πυρκαγιών που είχαν σημειωθεί πέρσι στην  ίδια περιοχή που κατακάηκε και φέτος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 είχε συλληφθεί μία 37χρονη υπάλληλος καταστήματος από την Ικαρία η οποία κατηγορήθηκε ότι  προκάλεσε –τον Ιούλιο του 2005- 40 εστίες φωτιάς στην Πεντέλη χρησιμοποιώντας σπινθηρίζοντα κεράκια γενεθλίων. Από τις φωτιές είχε καεί έκταση περίπου 11.000  στρεμμάτων.