Με την κατάσταση στην Εύβοια να είναι καλύτερη, η Πυροσβεστική τώρα προσπαθεί να διαλευκάνει τον τρόπο και τα αίτια πρόκλησης της μεγάλης πυρκαγιά που ξέσπασε την Τρίτη και κατέκαψε περίπου 24.000 στρέμματα δάσους.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία συνηγορούν στο σενάριο του εμπρησμού, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής έχουν εντοπίσει στουπιά, μπιτόνια και ενδεχομένως εύφλεκτο υγρό κοντά στα σημεία όπου εκδηλώθηκε αρχικά η φωτιά.

Από τις δεκάδες καταθέσεις που έχει πάρει μέχρι στιγμής το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής, εξετάζονται οι ύποπτες κινήσεις στην περιοχή ενός ατόμου με μοτοσικλέτα, καθώς και ενός αυτοκινήτου με δύο επιβαίνοντες. Για τη μηχανή μάλιστα, οι περισσότεροι από τους μάρτυρες είπαν ότι δεν είχε πινακίδες κυκλοφορίας.

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν επικεντρωθεί τρεις ύποπτοι για εμπρησμό – όλοι κάτοικοι της περιοχής. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μάλιστα, έχει ζητηθεί άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και για τους τρεις αυτούς υπόπτους.

Οι έρευνες της Αστυνομίας εστιάζουν κυρίως σε έναν 33χρονο, ο οποίος είχε συλληφθεί πέρυσι για εννέα εμπρησμούς και είχε καταδικαστεί για έναν, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος λόγω ψυχολογικών προβλημάτων.

Κατά την εξέτασή τους οι τρεις ύποπτοι υποστήριξαν ότι την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά βρίσκονταν αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή, παρουσιάζοντας άλλοθι. Οι Αρχές εκτιμούν ότι με την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου θα είναι πλέον σε θέση να αναζητήσουν κενά ή αντιφάσεις στις καταθέσεις και στα άλλοθι των βασικών υπόπτων με βάση τα κύματα από τις κεραίες τηλεπικοινωνιών.

Μιλώντας στο One Channel ο Πατήρ Ιάκωβος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μακρυμάλλης, ανέφερε πώς λίγο μετά τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, άκουσε ένα αμάξι να περνά από το σημείο και να κάνει βόλτες.

Πέντε συλλήψεις για εμπρησμούς από πρόθεση

Σε πέντε συλλήψεις για εμπρησμούς από πρόθεση έχουν προβεί τις τελευταίες τρεις ημέρες οι αρχές, σε Καλαμάτα, Πύργο, Χίο και Αρκαδία, για τις πυρκαγιές σε δασικές περιοχές και όχι μόνο.

Την Παρασκευή (16/8) συνελήφθη ένας νεαρός άνδρας κατηγορούμενος για τριπλό εμπρησμό από πρόθεση στην Αρκαδία, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί τέσσερις συλλήψεις με την ίδια κατηγορία.

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Όλα τα ενδεχόμενα -με σοβαρές πιθανότητες και τον εμπρησμό- εξετάζουν τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, σχετικά με τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς στην κεντρική Εύβοια.

Παράλληλα εξετάζονται διάφορα ευρήματα από τον χώρο της πυρκαγιάς. Όπως τονίζουν οι αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν υπάρχει κανένα επίσημο στοιχείο που να επιβεβαιώνει ανεπιφύλακτα τον εμπρησμό. Κάποια στουπιά και άλλα ευρήματα δεν αξιολογούνται προς το παρόν, σε μια τόσο μεγάλη έκταση, αν δεν συνδυαστούν με καταθέσεις ή άλλα στοιχεία.

Η εκδοχή του εμπρησμού αποτελεί μια εκτίμηση, με βάση την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς , τον τρόπο εκδήλωσης, τα σημεία και τις συνθήκες που επικρατούσαν, αλλά μέχρι να υπάρξει κάτι συγκεκριμένο, όλα είναι ανοιχτά.