• Αναζήτηση
 • Brexit: Μπορεί η Ελισάβετ να σταματήσει τον Τζόνσον;

  Βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεφωνικών επικοινωνιών μεταξύ Ντάουνινγκ Στριτ και Μπάκιγχαμ

  Ο ρόλος της βασίλισσα Ελισάβετ αναφορικά με το Brexit φαίνεται πως βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεφωνικών επικοινωνιών μεταξύ Ντάουνινγκ Στριτ και Μπάκιγχαμ. Τα επιτελεία φαίνεται πως βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία για το θέμα, εν μέσω φόβου για μια ενδεχόμενη συνταγματική κρίση στη χώρα.

  Όπως γράφει η Daily Mail, οπαδοί του Bremain αναζητούν στο πρόσωπο της βασίλισσας, το ανάχωμα στην πορεία του Μπόρις Τζόνσον προς ένα άτακτο Brexit. Παρά το γεγονός ότι το βρετανικό πολιτικό σύστημα βασίζεται στην… απειροελάχιστη εμπλοκή του στέμματος στην πολιτική, βουλευτές κατά της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, επιμένουν ότι η Ελισάβετ δεν έχει άλλη επιλογή από το να απολύσει ουσιαστικά τον Τζόνσον, αν ο νυν πρωθυπουργός ηττηθεί σε μια διαδικασία πρότασης μομφής.

  Κατά την Daily Telegraph, οι σχετικές διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των επιτελείων του στέμματος και του πρωθυπουργικού γραφείου πυροδοτήθηκαν από το σενάριο περί πιθανής ήττας του Τζόνσον, από πρόταση μομφής. Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η εφημερίδα οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παρακολουθούν την κατάσταση, ενώ άλλη πηγή αναφέρει ότι συμφώνησαν να κρατήσουν τη βασίλισσα όσο πιο… μακριά γίνεται από τις διαδικασίες του Brexit.

  Πάντως σενάρια αναφέρουν ότι ο Τζόνσον, ακόμα και αν ηττηθεί σε διαδικασία πρότασης μομφής δεν θα παραιτηθεί. Άλλες πληροφορίες σημειώνουν ότι σε περίπτωση που επιμείνει σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, υπάρχουν βουλευτές που θα απευθυνθούν στην βασίλισσα.  Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ίδιος ο Τζόνσον επιμένει να δηλώνει σχεδόν καθημερινά ότι η Βρετανία θα βγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου. Ό,τι κι αν γίνει.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk