Εκτεταμένη επιχείρηση των αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί στην Ικαρία για τον εντοπισμό της Αγγλοκύπριας Natalie Christopher.

Τις έρευνες συντονίζει το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) της ΕΛΑΣ που έφθασε χθες στην Ικαρία με ελικόπτερο που διέθεσε ο στρατός.

Οι εξειδικευμένοι αστυνομικοί του κλιμακίου είναι εφοδιασμένοι με ειδικό εξοπλισμό γεωεντοπισμού, προκειμένου να δοθεί λύση στο μυστήριο με το στίγμα του κινητού τηλεφώνου της νεαρής γυναίκας, το οποίο ενώ έδειχνε ότι ήταν κλειστό από προχθές το απόγευμα, ξαφνικά την Τρίτη εξέπεμψε ξανά σήμα από κεραία των Φούρνων Ικαρίας, που είναι απέναντι από την περιοχή Κεραμέ Αγίου Κηρύκου, όπου εντοπίζονται οι έρευνες.

Αμέσως, έγινε προσπάθεια γεωεντοπισμού από την εταιρεία της κινητής τηλεφωνίας, η οποία δεν απέφερε καρπούς, γι’ αυτό κρίθηκε απαραίτητη η μετάβαση στην Ικαρία του κλιμακίου της ΔΙΔΑΠ.

Συνολικά στην περιοχή επιχειρούν ομάδες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Η επίλεκτη ομάδα της ΕΛΑΣ αποτελείται από 20 άτομα. Άλλοι 50 αστυνομικοί από την υπόλοιπη Ελλάδα είναι καθ’ οδόν για την Ικαρία, ενώ συνδράμουν άλλοι 30 εθελοντές πυροσβέστες. Οι έρευνες γίνονται από ξηράς, θαλάσσης και αέρος ενώ υπάρχει ταυτόχρονη συνεννόηση και με τα γραφεία της Αστυνομίας Βορείου Αιγαίου όπου λαμβάνονται καταθέσεις και αξιολογούνται τεκμήρια.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης εξάλλου ενεργοποιήθηκε και η Υπηρεσία Silver Alert για τον εντοπισμό της 35χρονης.

Χτενίζουν την περιοχή Κεραμέ

Παράλληλα, συνεχίζονται, από αστυνομικούς, πυροσβέστες και εθελοντές, οι έρευνες, με τη συνδρομή και ελικοπτέρου της Αστυνομίας στη δύσβατη περιοχή Κεραμέ, ενώ με τη φωτογραφία της αστροφυσικού αναζητούν ταυτόχρονα κάποιον που την είδε και ίσως βοηθήσει στον εντοπισμό της.

Το κυπριακό SigmaLive επικοινώνησε με τον επικεφαλής της επίλεκτης ομάδας ειδικών αποστολών Μιχάλη Χριστοδούλου ο οποίος ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν ερευνηθεί 5 σημεία στα οποία είχε εντοπιστεί το στίγμα του κινητού της 35χρονης αστροφυσικού.

Τώρα όπως εξήγησε ο κ.Χριστοδούλου οι έρευνες έχουν εστιαστεί σε ένα έκτο σημείο, στο οποίο εικάζεται ότι βρίσκεται η συσκευή του κινητού τηλεφώνου. Το σημείο αυτό όπως ανέφερε ο επικεφαλής της επίλεκτης ομάδας είναι δίπλα από το ξενοδοχείο.

Πρόκειται για περιοχή η οποία είναι βατώδης. Το σημείο, όπως ανέφερε, είναι περιφραγμένο και γι’ αυτό έχουν γίνει ειδικές εργασίες προκειμένου να επιτρέπουν πρόσβαση για έρευνα και εντοπισμό του κινητού. Σημείωσε ότι δεν έχει εντοπιστεί κάτι που να παραπέμπει στον εντοπισμό της 35χρονης, αλλά πιστεύεται ότι εκεί στο σημείο όπου επικεντρώθηκαν τώρα οι έρευνες, βρίσκεται το κινητό.

Η σύγχυση με το σήμα και η παρέμβαση από την Κύπρο

Στην εξέλιξη των ερευνών -όπως αναφέρει το SigmaLive- έχει παίξει καθοριστικό ρόλο η παρέμβαση ειδικοί από από την Κύπρο, χάρη στην οποία οι έρευνες οδηγήθηκαν σε άλλο σημείο όπου αντοπίστηκαν νέα στίγματα από το κινητό της 35χρονης Κρίστοφερ. Άτομο το οποίο κατέχει σχετικές τεχνικές γνώσεις υπέδειξε σε συγκεκριμένο πάροχο κινητής τηλεφωνίας ότι πρέπει να απενεργοποιήσει την κεραία κινητής τηλεφωνίας που βρίσκεται εγκατεστημένη στους Φούρνους.

Η συγκεκριμένη κεραία προκάλεσε μεγάλη σύγχυση στις έρευνες, καθώς το τελευταίο στίγμα που εντοπιζόταν από το κινητό τηλέφωνο της αγνοούμενης, ήταν από την περιοχή των «Φούρνων». Ωστόσο αυτό συνέβαινε επειδή το κινητό της τηλέφωνο «έπαιρνε σήμα» από το απέναντι νησί και όχι από αυτό της Ικαρίας. Αρχικά αυτό έκανε τους επικεφαλής των ερευνών να σκεφτούν ότι η 35χρονη βρίσκεται στην απέναντι περιοχή.

Παρέμβαση του Foreign Ofiice

Συνδρομή στην οικογένεια της Βρετανοκύπριας Νάταλι Κρίστοφερ που αγνοείται στην Ικαρία παρέχει το Foreign Office, όπως είπε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι υπάρχει επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές που διεξάγουν τις έρευνες.

Εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ, εν τω μεταξύ, είπε στο ΣΚΑΙ ότι η βρετανική αστυνομία δεν εμπλέκεται, τουλάχιστον για την ώρα, στις έρευνες που διεξάγονται για τον εντοπισμό και τις συνθήκες εξαφάνισης της 35χρονης αστροφυσικού.

«Η αρχική ανάμιξη σε τέτοιου είδους υποθέσεις που αφορούν Βρετανούς υπηκόους στο εξωτερικό είναι θέμα του Foreign Office», δήλωσε ο εκπρόσωπος.