Ηταν παρούσα η μισή κυβέρνηση στο γεύμα (συναγρίδα με καρότα βραστά και μπρόκολο) που παρέθεσε εφοπλιστής στα γραφεία του στο Φάληρο προς τιμήν της πρεσβευτού της Κίνας στην Αθήνα Τσιγιονέ Τσανγκ. Κύριο θέμα οι ελληνοκινεζικές σχέσεις και οι επενδύσεις. Στο γεύμα παρακάθησαν η πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (διπλωματικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού) και οι υπουργοί Αδωνις Γεωργιάδης (φωτογραφία), Γιάννης Βρούτσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης και βουλευτές της ΝΔ. Το κύριο μενού ήταν όμως η επένδυση της Cosco και οι προοπτικές της στην Ελλάδα. Είχε ενδιαφέρον τι ειπώθηκε.

«Κι αν έπαιρνες τα λεφτά θα τα σπατάλαγες»

Οταν άκουσα τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει ότι ξεμπλοκάρονται τα 31 εκατ. ευρώ που έναν χρόνο τώρα λιμνάζουν σε ειδικό λογαριασμό για τους πυρόπληκτους στο Μάτι (περιλαμβανομένων και των δέκα εκατ. ευρώ που δώρισε η κυπριακή κυβέρνηση για ανέγερση νοσοκομείου) ξέρετε τι μου ήρθε στο μυαλό; Η απάντηση που έδωσε όταν ήταν πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας σε πυρόπληκτη: «Κι αν έπαιρνες τα λεφτά θα τα σπατάλαγες». Η πυρόπληκτη ήταν αξιοπρεπής και δεν ζήτησε χρήματα, ωστόσο ο κ. Τσίπρας έδωσε αυτή την απάντηση θέλοντας προφανώς να δείξει ότι σημασία έχουν οι υποδομές και όχι να δοθούν χρήματα. Τελικά τα χρήματα μπλοκαρίστηκαν σε ειδικό λογαριασμό και όχι σε υποδομές.

Ηθελε… τρικάμερο για το μπρίφινγκ

Ισως οι περισσότεροι να μη γνωρίζουν ότι ο Δ. Τζανακόπουλος τον καιρό της δόξας του, όταν δηλαδή ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος με εκείνη την ξύλινη γλώσσα, έκανε στις ενημερώσεις πολιτικών συντακτών με… τρικάμερο! Οταν έκανε το μπρίφινγκ η ΕΡΤ (άκουσον-άκουσον) διέκοπτε το πρόγραμμά της για να μεταδώσει live την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ολα αυτά τώρα «κόπηκαν». Στην πρώτη ενημέρωση που είχε ο κ. Πέτσας με τους πολιτικούς συντάκτες έκοψε το τρικάμερο και ζήτησε από την ΕΡΤ να μη διακόψει το πρόγραμμά της.

nnn

Θυμάστε τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά και τις εξαγγελίες για ελληνικό όχημα στο φεγγάρι και τα απίστευτα διαστημικά προγράμματά του. Ε, σας πληροφορώ ότι ξέχασε να συνδέσει το WiFi στην αίθουσα των πολιτικών συντακτών. Ενα απλό πράγμα και δεν το έκανε. Κι όμως μας έλεγε ότι θα στείλει ελληνικό όχημα στο φεγγάρι…

Εως την Παρασκευή ο νέος διοικητής της ΔΕΗ

Μαθαίνω εγκύρως (από το Μαξίμου δηλαδή) ότι εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί ο νέος διοικητής της ΔΕΗ. Τον βρήκαν, τον ενημερώνουν, απαντούν σε κάθε απορία που έχει και έως την Παρασκευή να είστε βέβαιοι ότι θα ανακοινωθεί το όνομα αυτού που θα καθίσει στην… ηλεκτρική καρέκλα.

Η πρώτη δικογραφία στη Βουλή

Στο Κοινοβούλιο υπήρξαν πληροφορίες ότι κατέφθασαν οι πρώτες δικογραφίες. Μία που αφορά τον πρώην υπουργό (κατά της Διαφθοράς) Δ. Παπαγγελόπουλο (για την υπόθεση Νovartis) και μία άλλη για τον Παύλο Πολάκη για την υπόθεση της «παράνομης» (όπως χαρακτηρίστηκε) μαγνητοφώνησης του Γιάννη Στουρνάρα. Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η πρώτη υπόθεση άρσης ασυλίας βουλευτή που θα συζητηθεί την προσεχή εβδομάδα. Κάτι που γνωρίζει και ο κ. Πολάκης, ο οποίος λέει «είμαι έτοιμος και τους περιμένω».

Στο κιόσκι του Προεδρικού

Πέρυσι η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ακυρώθηκε λόγω της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 συμπολίτες μας. Εφέτος όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος προσκάλεσε 1.400 άτομα για να περάσουν με αναψυκτικά και καναπεδάκια το βράδυ στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου. Θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας θα βρεθούν καθισμένοι πλάι-πλάι στο κιόσκι όπου είθισται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καλεί τους αρχηγούς σε χαλαρή συζήτηση, μακριά από ενοχλητικές κάμερες και δημοσιογράφους.

nnn

Και όταν λέμε «πολιτικούς αρχηγούς» δεν εξαιρεί ο κ. Πρόεδρος ούτε τον Βελόπουλο, ούτε τον Βαρουφάκη που θα πάνε κι αυτοί στο κιόσκι (εάν βεβαίως το θελήσουν). Θα έχει ενδιαφέρον τι θα λένε μεταξύ τους οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας ή ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη. Στο κιόσκι θα είναι και πρώην πρωθυπουργοί (όσοι προσέλθουν).

nnn

Η δεξίωση θα γίνει άνευ συζύγων, έτσι ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορέσει να φέρει μαζί του ούτε τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα ούτε όμως και καμιά μετανάστρια, όπως έκανε το 2008 για να εντυπωσιάσει που προσήλθε ως αρχηγός του Συνασπισμού με την Καντίτσα Σάνκο από τη Σιέρα Λεόνε, 23 ετών τότε, μετανάστρια δεύτερης γενιάς. Ο μοναδικός περιορισμός που βάζει το πρωτόκολλο της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τους άνδρες είναι να έχουν βαθύχρωμο κοστούμι. Ετσι (πάλι) ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορέσει να εμφανιστεί στο Προεδρικό όπως εμφανίστηκε το 2008 με παντελόνι τζιν και αθλητικά παπούτσια με πορτοκαλί κορδόνια.

Ο Νικολά μας χαιρετά

«Αντίο» μας λέει ο επικεφαλής της αποστολής του ESM για την Ελλάδα Νικολά Τζιαμαριόλι. Ο συμπαθής Ιταλός που είχε για μια επταετία εμπλοκή στο ελληνικό πρόγραμμα αναβαθμίστηκε στην ιεραρχία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και από τις 15 Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει θέση Γενικού Γραμματέα στον Μηχανισμό. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Τζιαμαριόλι είχε διατελέσει για ένα φεγγάρι εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ! Αυτό συνέβη για ένα σύντομο διάστημα το 2011, όταν Ιταλία και Ελλάδα δεν είχαν διορίσει διευθυντές στο Ταμείο. Ο ίδιος ήταν πάντα συμβιβαστικός και αναζητούσε συνθέσεις, κάτι που αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές, θεσμούς και έλληνες διαπραγματευτές.

Το… Μαστίγιο

Εψαχνε επί ώρες στα λεξικά ο Σταύρος Καλαφάτης για να βρει πως μεταφράζεται στα αγγλικά ο νέος του ρόλος, δηλαδή του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σου λέει μπορεί να βρεθώ στην Αγγλία να μην ξέρω πώς να… παρουσιαστώ; Και το βρήκε (με τη βοήθεια, όπως έμαθα αγγλόφωνης συνεργάτιδάς του). Ξέρετε λοιπόν πώς ονομάζεται ο ομόλογός του στην Αγγλία; The Whip, δηλαδή το… Μαστίγιο! Τίτλος που δεν τον χάλασε καθόλου γιατί σου λέει «μπορεί καμιά φορά να χρειαστεί και μαστίγιο, πάντοτε όμως μεταφορικά».