Μπορεί χορτόπιτα να ψήνουν σε όλη την Ελλάδα, μα η κρητική διαφέρει. Δεν θα μπορούσε να είναι κι αλλιώς, αφού είναι φτιαγμένη με όσα περισσότερα χόρτα μπορεί να βρει κανείς στο νησί- σταφυλινάκους, λαγουδοπαξίμαδο, πεντάνευρο, μποράντζα, κουτσουνάδα (για να ονοματίσουμε μερικά). Οσοι ζούμε μακριά, αντικαθιστώντάς τα με χορταρικά που βρίσκουμε στα μανάβικα και τις λαϊκές μπορούμε να πλησιάσουμε την εξαιρετική γεύση της.

Από την άλλη, το κολοκυθομπούρεκο είναι μοναδικό- ένα από τα πιο εμβληματικά φαγητά της μεγαλονήσου. Εύκολο, ελαφρύ, ιδανικό έδεσμα για το καλοκαίρι. Οι λάτρεις μάλιστα το προτιμούν κρύο.

Και μετά είναι και η «δύσκολη», η γιορτινή. Η χανιώτικη τούρτα- που μόνο τούρτα δεν είναι. Μια πίτα φτιαγμένη με χειροποίητο φύλλο, αρνί και πολλά τυριά, ένα εξαίσιο έδεσμα που θέλει τον χρόνο και τον τρόπο του.

Και τα τρία έχουν τα μυστικά τους.

Θα τα βρείτε στον Γευσιγνώστη Ιουλίου που κυκλοφορεί την Κυριακή 7 Ιουλίου με το Βήμα.