Προετοιμασία 15΄, Ψήσιμο 1 ώρα Κόστος 6,5 €

Υλικά (για 4 τάρτες)
3 μεσαίες πατάτες
6 ντομάτες
100 ml ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
30 γαύροι φιλεταρισμένοι (δες οδηγίες δίπλα). Εναλλακτικά ζητούμε από τον ιχθυοπώλη μας να τον φιλετάρει.
20 γρ. ξίδι
Ξύσμα από 1 ακέρωτο βιολογικό λεμόνι
1 κ.σ. φύλλα από φρέσκο θυμάρι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό για περίπου 20΄-30΄.
Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσάνι από τις ντομάτες και χαράζουμε έναν σταυρό στην κάτω πλευρά. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και βυθίζουμε τις ντομάτες για 15 δευτερόλεπτα. Αμέσως μετά τις βάζουμε σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό και πάγο. Ετσι θα αφαιρέσουμε εύκολα τη φλούδα.
Κόβουμε τις ξεφλουδισμένες ντομάτες στα 4, αφαιρούμε τους σπόρους και τα υγρά στύβοντας τες. Κόβουμε σε μικρούς κύβους.
Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Οταν πάρει χρώμα, προσθέτουμε τις ντομάτες και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να γίνει μια σάλτσα σαν μαρμελάδα. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και το φρέσκο θυμάρι.
Παίρνουμε ένα τσέρκι με διάμετρο 10 εκ. Κόβουμε τέσσερα κομμάτια λαδόκολλας στο μέγεθος που έχει το τσέρκι. Δημιουργούμε δηλαδή 4 δίσκους λαδόκολλας, στους οποίους στρώνομε τον γαύρο. Τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα ή δίσκο ή ταψί. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.
Μόλις βράσουν οι πατάτες, τις μεταφέρουμε σε μια λεκάνη, προσθέτουμε το άλλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, αλατοπίπερο, ελαιόλαδο και το ξίδι.
Για το τελικό στάδιο, βάζουμε τις λαδόκολλες με τον γαύρο σε ένα ταψί και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 3΄.
Βάζουμε το τσέρκι σε ένα πιάτο. Στον πάτο στρώνουμε το 1/4 από την ποσότητα της πατάτας, από πάνω το 1/4 της σάλτσας ντομάτα. Κάνουμε το ίδιο και για τα υπόλοιπα 3 πιάτα. Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, παίρνουμε τον γαύρο από κάθε λαδόκολλα και τοποθετούμε πάνω από κάθε τάρτα. Πασπαλίζουμε με λίγο ξύσμα από λεμόνι.