• Αναζήτηση
 • Γ. Περιστέρης: Ενεργειακός πυλώνας η ΔΕΗ – Πρέπει να στηριχτεί

  Υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

  Η ΔΕΗ πρέπει να μείνει ισχυρή  ως πυλώνας της αγοράς, υποστήριξε  σήμερα ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργος Περιστέρης μιλώντας στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε παρουσία και του κ. HHolterman, επικεφαλής του ολλανδικού ομίλουReggenborgh που αποτελεί πλέον βασικό μέτοχο της εταιρείας με 28%.

  Ο κ. Περιστέρης επεσήμανε  ότι η εταιρεία παρά τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαίδα 5», την κατασκευή της οποίας έχει αναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,  δεν έχει ενεργοποιήσει τις ποινικές ρήτρες που απορρέουν από τις συμβατικές υποχρεώσεις.

  «Η ΔΕΗ πρέπει να μείνει ισχυρή  ως πυλώνας της αγοράς. Προς αυτήν την κατεύθυνση προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε. Μας αφορά όλους η ΔΕΗ όχι μόνο την ενεργειακή αγορά αλλά και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε ο κ. Περιστέρης.

  Και πρόσθεσε:

  «Συμπάσχουμε με τη ΔΕΗ καθώς παρά το γεγονός ότι έχουμε καθυστερήσεις δεν έχουμε ενεργοποιήσει τις ρήτρες που απορρέουν από τις συμβατικές υποχρεώσεις».

  Σχολιάζοντας την επένδυση για τη νέα επένδυση στην Εορδαια, ο κ. Περιστέρης ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη από την ΔΕΗ το 2009 όταν η τιμή των CO2 δεν ήταν ούτε στα 6 ευρώ ενώ  σήμερα αγγιζει τα 27 ευρώ ανά τόνο. Όπως υπογράμμισε  έγινε διεθνής διαγωνισμός με ισχυρούς υποψηφίους και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Hitachi έδωσαν την καλύτερη προσφορά.

  «Προσπαθούμε να μην δημιουργήσουμε  εμπλοκές, δεν διακόψαμε ούτε υποστείλαμε το ρυθμό κατασκευής αλλά οι καθυστερήσεις έχουν επιπτώσεις στη εξέλιξη του έργου».

  Σχετικά με το θέμα της αποεπένδυσης ο κ. Περιστέρης ανέφερε  ότι η εταιρεία  υπέβαλλε δύο προσφορές αλλά η διαγωνιστική διαδικασία δεν προχώρησε. Όπως είπε σήμερα πρέπει να αποφασίσει η πολιτεία τι θα κάνει με την ΔΕΗ. Αναφέρθηκε επίσης στις επενδύσεις του ομίλου στον τομέα της αντλησιοταμίευσης αλλά και στην ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης.

  Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αναπτύξει ένα σύστημα αντλησιοταμίευσης στον Αχελώο ποταμό αλλά δεν έχει καταφέρει να πάρει όλες τις άδειες καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο ρυθμιστικό πλαίσιο. Για τα προβλήματα της ΔΕΗ στην Κρήτη, ο κ. Περιστέρης υποστήριξε  ότι δεν αποτελούν έκπληξη καθώς το έλλειμμα ισχύος είναι γνωστό από το 2016, παρά τις προτάσεις που έχουν γίνει. «Εάν είχε ολοκληρωθεί το υβριδικό έργο του Αμαρίου αιφνιδιασμός δεν θα υπήρχε».

  Δείτε επίσης
  Κοινωνία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk