Ολόκληρο οπλοστάσιο με αυτοσχέδια φονικά όπλα βρήκε η αστυνομία σε κελιά κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού, λίγο μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που έγιναν σήμερα το πρωί.

Ρεπορτάζ του Alpha έδειξε ότι οι κρατούμενοι είχαν στην κατοχή τους αυτοσχέδια μαχαίρια («γιαταγάνια»), τζάμια με μονωτικές ταινίες, κοντάρια με λόγχες και τάβλες με καρφιά.

Τα επεισόδια

Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10.45, με αποτέλεσμα να χτυπήσουν οι σειρήνες των φυλακών. Η συμπλοκή ξεκίνησε όταν ένας κρατούμενος γεωργιανής καταγωγής τραυμάτισε με μαχαίρι, στο ιατρείο των φυλάκων, έναν άλλο κρατούμενο κουρδικής καταγωγής.

Κρατούμενοι από τη δεύτερη και πέμπτη πτέρυγα έσπασαν τις πόρτες, ήρθαν στα χέρια, κυνηγήθηκαν και πήγαν στο διοικητήριο. Όταν ένας σωφρονιστικός υπάλληλος προσπάθησε να κρατήσει την πόρτα κλειστή, ένας κρατούμενος τον χτύπησε με σίδερο στο χέρι και τον έριξε, ενώ οι κρατούμενοι συνέχισαν.

Οι κρατούμενοι της δεύτερης πτέρυγας έσπασαν τα διαχωριστικά κιγκλιδώματα κρατώντας αυτοσχέδια μαχαίρια κινήθηκαν απειλητικά προς την πέμπτη πτέρυγα. Ένας σωφρονιστικός τραυματίστηκε, καθώς προσπάθησε να τους σταματήσει, ενώ οι συνάδελφοί του εγκλωβίστηκαν για ώρα στα κουβούκλια.

Η κρίση έληξε μετά την εντολή του διευθυντή προς τους άνδρες της ομάδας αντιμετώπισης έκνομων ενεργειών να επέμβουν.

«Εμείς είδαμε ένα όχλο να κινείται μαζί από τη μία πλευρά στην άλλη. Αυτό ήταν αρκετό να χτυπήσει συναγερμός γιατί οι υπάλληλοι μέσα είναι έμπειροι, καταλαβαίνουν όταν υπάρχει μια τέτοια δραστηριότητα και χτύπησαν τον συναγερμό για να μπουν μέσα οι ειδικές ομάδες», ανέφερε ο κ. Κωστίκας, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εξωτερικών Φρουρών.

Η αντίδραση του υπουργείου Δικαιοσύνης

Να υποβαθμίσει τη μεγάλης έντασης συμπλοκή που συνέβη σήμερα, που συνοδεύθηκε μάλιστα και από ομηρία σωφρονιστικών υπαλλήλων με βαθμό να χρειαστεί ακόμα και επέμβαση των ΜΑΤ, επιχείρησε το υπουργείο Δικαιοσύνης με ανακοίνωσή του.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο δεν σημειώθηκαν βιαιοπραγίες ή εκτεταμένες συμπλοκές.

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου «αφού ασφαλίστηκαν οι πτέρυγες, με τη συνδρομή δύναμης της Ελληνικής Αστυνομίας, οι κρατούμενοι εισήλθαν στα κελιά τους και αποκαταστάθηκε πλήρως η εύρυθμη λειτουργία του καταστήματος κράτησης». Ακόμη, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει, ότι «διεξάγονται έρευνες στους χώρους των πτερύγων για πιθανά απαγορευμένα αντικείμενα».