Προετοιμασία 20’, Μαγείρεμα 30′

Υλικά (για ένα κιλό μαρμελάδα)

1 κιλό ροδάκινα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
500 γρ. ζάχαρη
2 κ.γ. χυμό λεμόνι
1 λοβό φυσική βανίλια Μαδαγασκάρης
2 φυλλαράκια αρμπαρόριζα

Διαδικασία
Σε ένα μπολ, βάζουμε τα ροδάκινα με τη ζάχαρη. Παίρνουμε τον λοβό της βανίλιας, τον ανοίγουμε στα δύο κατά μήκος με ένα μαχαίρι και αφαιρούμε όλα τα σποράκια από το εσωτερικό του. Τα προσθέτουμε στο μπολ με τα ροδάκινα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το εξωτερικό του λοβού, τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε στο μπολ περίπου μία ώρα.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε μια κατσαρόλα και φέρνουμε σε βράση. Βράζουμε για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Καταλαβαίνουμε ότι έχει δέσει, με τον εξής τρόπο: βάζουμε μια κουταλιά από τη μαρμελάδα σε ένα πιατάκι που έχουμε κρυώσει στο ψυγείο. Φυσάμε λίγο να κρυώσει για να μην καούμε και με το δάχτυλό μας χαράζουμε έναν «δρόμο» στη μαρμελάδα. Αν ο δρόμος δεν κλείσει, είναι έτοιμη.
Αφαιρούμε το εξωτερικό του λοβού, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στη ζεστή μαρμελάδα 2-3 φυλλαράκια αρμπαρόριζας για να βγάλουν το άρωμά τους. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Τα βάζα τα έχουμε αποστειρώσει με την παρακάτω διαδικασία: τα πλένουμε με καυτό νερό – και τα καπάκια τους – και τα βάζουμε σε μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα που έχουμε στρώσει σε ένα ταψί. Βάζουμε το ταψί με την πετσέτα και τα βάζα για ένα τέταρτο στους 100οC.
Τη μαρμελάδα τη διατηρούμε στο ψυγείο ή αποστειρώνουμε ως εξής: γεμίζουμε με την καυτή μαρμελάδα όσο περισσότερο μπορούμε τα βάζα, τα κλείνουμε καλά και τα αναποδογυρίζουμε. Ο αέρας καθώς περνά μέσα από την καυτή μαρμελάδα αποστειρώνεται.