Με μαστίγιο και καρότο αναμένεται να αντιμετωπίσουν τους κόκκινους δανειολήπτες, οι τράπεζες το προσεχές διάστημα, όπως αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής».

Με την έναρξη λειτουργίας της νέας πλατφόρμας ρυθμίσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο ξεκαθάρισμα «κόκκινων» δανείων ύψους 10 δισ. ευρώ, στεγαστικών (8 δισ. ευρώ) και επιχειρηματικών (2 δισ. ευρώ), τα οποία εκτιμούν οι τράπεζες ότι πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο νέο καθεστώς.

Το μενού των τραπεζών μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πλειστηριασμούς ακόμη και για πρώτες κατοικίες αξίας χαμηλότερης των 30.000 ευρώ, γενναίες ρυθμίσεις σε οικονομικά αδύναμους που είναι σε θέση να αποπληρώσουν έστω και μέρος της οφειλής τους, αλλά και μαζικές αναδιαρθρώσεις στεγαστικών δανείων, βάσει του νέου πλαισίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Επίσης, κάτι άλλο που αναμένεται να αρχίσει το φθινόπωρο είναι  η ανταλλαγή αρχείων μεταξύ των τραπεζών με στόχο τη δημιουργία μιας μεγάλης βάσης δεδομένων, που θα επιτρέψει τον έλεγχο των παλαιών υποθέσεων περίπου 90.000 οφειλετών.