Τη δραστική μείωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, του ΕΝΦΙΑ, του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), της εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων, αλλά και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων με στόχο την ελάφρυνση των πολιτών και των νομικών προσώπων, υπόσχονται τα δύο μεγάλα αριθμητικά κόμματα, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, στον δρόμο προς τις κάλπες της 7ης Ιουλίου. Την ίδια στιγμή Κομισιόν και Τράπεζα της Ελλάδος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι μειώσεις φόρων και τα πακέτα παροχών μπορεί να οδηγήσουν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και σε μη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Την περασμένη εβδομάδα οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν διά στόματος του Πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα αλλά και του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη τις δεσμεύσεις τους για τις αλλαγές στη φορολογία που τόσο πολύ επηρεάζει τις τσέπες, αλλά και τις ζωές μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, επαγγελματιών, εισοδηματιών και άλλων φορολογουμένων.

Η αρχή έγινε με τη μη μείωση του αφορολογήτου· λίγα 24ωρα πριν πάει ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο για να του ζητήσει να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να φέρει στη Βουλή τροπολογία με την οποία καταργούσε το άρθρο του νόμου που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση το 2017 για τη μείωση του αφορολογήτου από 1.1.2020. Μόνο που μαζί με την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου… εξαφανίστηκε και μια σειρά από αντίμετρα που είχαν θεσμοθετηθεί και θα οδηγούσαν σε μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Το οξύμωρο στην όλη υπόθεση είναι ότι μέρος αυτών των αντιμέτρων – που καταργήθηκαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία την προηγούμενης Παρασκευής – αποτελούν τον βασικό κορμό των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού για τις αλλαγές στη φορολογία της επόμενης τετραετίας.

Το «Βήμα της Κυριακής» αναλύει:

Ποιες οι αλλαγές στο αφορολόγητο

Σε τι ποσοστό θα μειωθεί ο φόρος εισοδήματος

Ποιο το όριο για την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης

Πώς θα γίνει μείωση του ΕΝΦΙΑ

Πώς θα διαμορφωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων

Πόσο θα μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ

Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι δεν θα το πληρώνουν

Η αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τα επιδόματα – Τι σχεδιάζουν τα δύο κόμματα

Ποια τα κίνητρα για την οικοδομή

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του Ντίνου Σιωμόπουλου στο «Βήμα της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο