Τα προγράμματα για την οικονομία στον δρόμο προς τις κάλπες
Τι προτείνουν και τι υπόσχονται Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία και την ελάφρυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Τη δραστική μείωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, του ΕΝΦΙΑ, του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), της εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων, αλλά και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων με στόχο την ελάφρυνση των πολιτών και των νομικών προσώπων, υπόσχονται τα δύο μεγάλα αριθμητικά κόμματα, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, στον δρόμο προς τις κάλπες της 7ης Ιουλίου. Την ίδια στιγμή Κομισιόν και Τράπεζα της Ελλάδος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι μειώσεις φόρων και τα πακέτα παροχών μπορεί να οδηγήσουν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και σε μη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Την περασμένη εβδομάδα οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν διά στόματος του Πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα αλλά και του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη τις δεσμεύσεις τους για τις αλλαγές στη φορολογία που τόσο πολύ επηρεάζει τις τσέπες, αλλά και τις ζωές μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, επαγγελματιών, εισοδηματιών και άλλων φορολογουμένων.
Η αρχή έγινε με τη μη μείωση του αφορολογήτου· λίγα 24ωρα πριν πάει ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο για να του ζητήσει να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να φέρει στη Βουλή τροπολογία με την οποία καταργούσε το άρθρο του νόμου που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση το 2017 για τη μείωση του αφορολογήτου από 1.1.2020. Μόνο που μαζί με την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου… εξαφανίστηκε και μια σειρά από αντίμετρα που είχαν θεσμοθετηθεί και θα οδηγούσαν σε μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Το οξύμωρο στην όλη υπόθεση είναι ότι μέρος αυτών των αντιμέτρων – που καταργήθηκαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία την προηγούμενης Παρασκευής – αποτελούν τον βασικό κορμό των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού για τις αλλαγές στη φορολογία της επόμενης τετραετίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Ειδικότερα, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στη φορολογία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τα εξής:
Σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος με αλλαγές στο πρώτο κλιμάκιο της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος από το 22% που είναι σήμερα στο 20% μέσα στην τετραετία για ετήσια εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Αυτή ακριβώς ήταν μία από τις θεσμοθετημένες δράσεις για τη μείωση της φορολογίας από 1.1.2020 και η οποία πριν από περίπου 10 ημέρες καταργήθηκε. Μόνο από τη συγκεκριμένη κατάργηση τα νοικοκυριά για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2020 θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο 877 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με ό,τι θα ίσχυε αν τελικά εφαρμοζόταν από την αρχή του έτους η μείωση του εν λόγω φορολογικού συντελεστή. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι αυτή η μείωση θα γίνει σε βάθος τετραετίας.
Ενα άλλο θετικό μέτρο το οποίο και αυτό καταργήθηκε, αλλά ήρθε ως προεκλογική δέσμευση, είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι ενός ύψους. Ο νόμος που καταργήθηκε προέβλεπε απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα έως 30.000 ευρώ και τελικά η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία είναι το αφορολόγητο για την εισφορά αλληλεγγύης να διαμορφωθεί στα 20.000 ευρώ, δηλαδή 10.000 ευρώ χαμηλότερα από το μέτρο που είχε ψηφιστεί και ίσχυε μέχρι πρόσφατα. Για ετήσια εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ υπάρχει δέσμευση για αλλαγές στην κλίμακα που θα επιφέρουν σημαντική μείωση. Από την κατάργηση του μέτρου της μη επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης σε ετήσια εισοδήματα έως 30.000 ευρώ η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά ανέρχεται σε 368 εκατ. ευρώ.
Για το 2020 καταργήθηκε και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στην περίπτωση που ο συνολικός φόρος δεν ξεπερνά τα 700 ευρώ, με ανώτατη μείωση τα 70 ευρώ, για να εμφανιστεί και πάλι ως προεκλογική εξαγγελία στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία. Να σημειωθεί ωστόσο ότι έχει θεσπιστεί μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 30% για χαμηλές και μεσαίες περιουσίες για το 2019 με μέγιστη έκπτωση φόρου τα 100 ευρώ.
Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στη φορολογία της επόμενης τετραετίας περιλαμβάνονται και άλλα μέτρα, όπως είναι η μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% (από 100% που ισχύει), η μείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 11% από 13%, η μείωση του φόρου των συνεταιρισμένων αγροτών στο 10%, η μείωση της φορολογίας εισοδήματος κατοίκων νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, η μείωση του ειδικού φόρου πετρελαίου θέρμανσης ορεινών περιοχών (Α’ και Β’ Ζώνης) και η αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων των επιχειρήσεων στο 150%.
Σημαντικό μέτρο, εφόσον εφαρμοστεί, αποτελεί η εξαγγελία της έκπτωσης από τον φόρο εισοδήματος των τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.
Η Νέα Δημοκρατία
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε πρόσφατη ομιλία του στην Πάτρα αναφέρθηκε στο σχέδιό του για λιγότερους φόρους και κίνητρα για πολλές επενδύσεις που θα φέρουν καινούργιες δουλειές.
Η διατήρηση του αφορολογήτου στα σημερινά επίπεδα είναι η πρώτη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ο ίδιος ανέφερε ότι στόχος είναι τα χαμηλά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ να επιβαρύνονται με συντελεστή 9% από 22% σήμερα και για κάθε παιδί να ισχύει αφορολόγητο 1.000 ευρώ.
Από εκεί και πέρα σχεδιάζεται μια νέα, προοδευτική φορολογική κλίμακα με πολύ χαμηλότερο ανώτατο συντελεστή από τον σημερινό.
Στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνονται και οι σημαντικές μειώσεις μέσα σε μία διετία της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20% από 28% σήμερα, αλλά και του φόρου στα μερίσματα στο 5% από 10%.
Για τον ΕΝΦΙΑ η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη είναι να μειωθεί οριζόντια για όλους τους ιδιοκτήτες κατά 30% τα πρώτα δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον ίδιο.
Με την οικονομία να παρουσιάζει σταθερά βήματα ανάπτυξης, θα προχωρήσει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και θα επιβάλλονται 2 συντελεστές ΦΠΑ 11% και 22% από 13% και 24% αντίστοιχα σήμερα, με διατήρηση του υπερκατώτατου ΦΠΑ 6% για φάρμακα, ενέργεια κ.λπ. Παράλληλα, όλα τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης για τις νέες μητέρες θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.
Επίσης, σχεδιάζεται η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ η φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων θα γίνεται με συντελεστή μόλις 10% ως κίνητρο για την ένταξη όσο περισσότερων αγροτών σε αυτά.
Για επιχειρήσεις πέραν της μείωσης της φορολογίας αναμένονται μεταξύ άλλων να θεσπιστούν και άλλα κίνητρα, όπως οι υπερ-αποσβέσεις για επενδύσεις κεφαλαίου, ο διπλασιασμός του χρόνου συμψηφισμού των ζημιών με κέρδη, μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο 10 ετών από 5 που είναι σήμερα, επιπλέον μείωση φορολογίας ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται κ.ά.
Κίνητρα για την οικοδομή
Για την αναθέρμανση της οικοδομής η Νέα Δημοκρατία έχει εξαγγείλει την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που – με νόμιμα παραστατικά – καταβλήθηκαν για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων κατοικιών, αλλά και παροχή οικονομικών κινήτρων, με έκπτωση φόρου 40% έως 50% της συνολικής δαπάνης για όλες τις εργασίες που αφορούν την ενεργειακή, λειτουργική, αισθητική αναβάθμιση των υφιστάμενων ακινήτων, καθώς και την εν γένει συντήρηση και αξιοποίησή τους.
Αντιπαράθεση για τα επιδόματα
Πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας η πολιτική που πρόκειται να ακολουθηθεί την επόμενη 4ετία για τα κοινωνικά επιδόματα και τη στήριξη των ευπαθών ομάδων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι μέσα στην επόμενη 4ετία, εφόσον είναι πάλι κυβέρνηση, θα αυξήσει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 11% ενώ όσον αφορά τα επιδόματα τέκνων σκοπεύει να αυξήσει το εισοδηματικό όριο για 4μελή οικογένεια στα 30.000 ευρώ, που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του μηνιαίου εισοδήματος μέσω της κλίμακας ισοδυναμίας στα 84 ευρώ τον μήνα από 56 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Από τη μεριά της η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει «μια δίκαιη και αποτελεσματική επιδοματική πολιτική, η οποία επιτυγχάνεται με ενσωμάτωση των βασικών επιδομάτων σε ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» και δεσμεύεται να γενικεύσει και να ενισχύσει περαιτέρω ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αξιοποιώντας πόρους και από το ΕΣΠΑ. Θα διαμορφωθεί, όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, ένας μηχανισμός με εισοδηματικά κριτήρια, όχι για να εξοικονομηθούν κάποια χρήματα, αλλά για να φτάσουν ακόμη περισσότερα σε αυτούς που πραγματικά τα χρειάζονται.

