Προετοιμασία 20΄, Αναμονή 5 ώρες
Υλικά (για 4 μερίδες)
700 γρ. ντομάτες
2 βιολογικά αγγούρια, ξεφλουδισμένα
2 κόκκινες πιπεριές, ξεσποριασμένες
1/4 ξερό λευκό κρεμμύδι
45 γρ. πράσινες ελιές Χαλκιδικής, απύρηνες
80 ml ελαιόλαδο
35 ml λευκό βαλσαμικό ξίδι
1 κ.γ. ξερή ρίγανη
Αλάτι

Για τη μους ξυνομυζήθρας
110 ml γάλα
1 φύλλο ζελατίνη ζαχαροπλαστικής
175 γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης, χοντροσπασμένη
100 ml κρέμα γάλακτος, ελαφρά χτυπημένη (η υφή της πρέπει να είναι σαν ρευστή σαντιγί)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Χτυπάμε στο μπλέντερ τις ντομάτες, τα αγγούρια, τις πιπεριές και το κρεμμύδι σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 40 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τις ελιές και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για ακόμη 15 δευτερόλεπτα. Περνάμε το μείγμα από χοντρή σήτα και πετάμε όσα κρατήσει η σήτα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το βαλσαμικό, τη ρίγανη και αλάτι κατά βούληση. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα χειρός και παγώνουμε στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες.
Για τη μους: Βάζουμε το φύλλο ζελατίνας σε παγωμένο νερό για να μαλακώσει. Μετά από 10 λεπτά τη σουρώνουμε και τη στύβουμε με τα χέρια μας.
Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί χωρίς να βράσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη ζελατίνα, την ξινομυζήθρα και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει ένα μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει και μόλις φτάσει περίπου στους 45°C ενσωματώνουμε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες. Σερβίρουμε την κρύα σούπα σε μπολ και στο κέντρο βάζουμε μια γενναία κουταλιά από τη μους.