Σε θετικό κλίμα αλλά χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

«Παρουσιάσαμε μια βελτιωμένη δέσμη προτάσεων για την άμβλυνση του προβλήματος» δήλωσε ο Α. Ξανθός μετά τη συνάντηση και τόνισε: «εκτός από τα 9 εκατ. ευρώ που έχουμε δώσει ως προσαύξηση για το 2019, θα ενισχύσουμε με επιπλέον 30 εκατ. ευρώ τον κλειστό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος. Για το 2018 δεν μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο καθώς απαιτείται νομοθετική ρύθμιση κι η Βουλή έχει κλείσει»

Ουσιαστικά στη συνάντηση το υπουργείο πρότεινε ανακατανομή του clawback για το 2018, καθώς υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει ενισχυση του προϋπολογισμού του περασμένου έτους, κάτι που απαιτεί νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή η οποία είναι ήδη κλειστή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συζήτηση που έγινε στο υπουργείο Υγείας υπήρξαν και έντονες διαφωνίες από την πλευρά εκπροσώπων των διαγνωστικών εργαστηρίων οι οποίοι έκαναν λόγο για «νομικές ρυθμίσεις που πρέπει να εξεταστούν σε βάθος»

Προς το παρόν, όπως έγινε γνωστό, συνεχίζεται η επ’ αόριστον κινητοποίηση των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων όλης της χώρας, έως αύριο το πρωί μέχρι το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να λάβει οριστικές αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιήσει στον ΙΣΑ.

Μετά τη συζήτηση που έγινε στο υπουργείο Υγείας ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης δήλωσε ότι ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα διαγνωστικά κέντρα και πρόσθεσε: «έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση την οποία θα μεταφέρουμε στα μέλη μας και θα λάβουμε υπόψιν μας και την περίοδο που διανύουμε. Δεν υπάρχει Βουλή και δεν μπορούν να ικανοποιηθούν κάποια αιτήματα, αλλά μπορούν να γίνουν από τώρα κάποιες κινήσεις».

Πάντως, τα εργαστήρια θα λειτουργούν και αύριο από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, για να δίδουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων ενώ θα απέχουν από τα λοιπά καθήκοντά τους.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ).

Πηγή: ΑΜΠΕ