Έκρυθμο είναι το κλίμα στην Αλβανία τους τελευταίους μήνες που το τελευταίο διάστημα ταλανίζεται από συνεχόμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Χθες, ξέσπασαν εκ νέου επεισόδια στους δρόμους.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, χιλιάδες Αλβανοί βγήκαν στους δρόμους και άρχισαν να προκαλούν επεισόδια.

Αυτά, καθώς ο πρόεδρος της χώρας γνωστοποίησε ότι ακυρώνονται οι δημοτικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν στα τέλη αυτού του μήνα, με τον Έντι Ράμα να διαμηνύει ότι οι εκλογές θα γίνουν.

Στην διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων δεν έλειψαν και τα επεισόδια, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού για να διαλύσουν το πλήθος.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα ανακοίνωσε, χθες, απόφασή του να ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου, εν μέσω του τεταμένου πολιτικού κλίματος και των συνεχόμενων εκκλήσεων της αντιπολίτευσης για παραίτηση της κυβέρνηση Ράμα.


Αναλυτικά η δήλωση του Προέδρου της Αλβανικής Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα αναφέρει:

1. Με βαθιά ανησυχία για την κρίσιμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην χώρα σαν αποτέλεσμα της μη ανταπόκρισης από καμία από τις δύο πλευρές.

2. Λαμβάνοντας υπ’όψη την αναγκαιότητα της άμεσης εκτόνωσης και τον κίνδυνο της απρόβλεπτης κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη χώρα.

3. Αναλαμβάνοντας την υψηλή συνταγματική και θεσμική ευθύνη και πεπεισμένος πως η προάσπιση των συνταγματικών αρχών είναι πιο σημαντική από κάθε εκ του νόμου προθεσμία, ως άρχων του Κράτους και εμμένοντας στο όρκο για να υπηρετώ με κάθε τρόπο της τήρηση της σταθερότητας , της κοινωνικής ειρήνης και της εθνικής ενότητας.

4. Με πλήρη επίγνωση πως οι υφιστάμενες συνθήκες δεν δύνανται να διασφαλίσουν την διενέργεια πραγματικών εκλογών, δημοκρατικών, αντιπροσωπευτικών και καθολικών. Οι ελεύθερες, έντιμες και καθολικές εκλογές αποτελούν βασικό κριτήριο της «Κοπεγχάγης» και στις υφιστάμενες συνθήκες, εξ αιτίας της έλλειψης υπευθυνότητας των δύο μερών , οδηγούμαστε σε μονοκομματικές εκλογές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δυναμιτίζεται κάθε δυνατότητα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζημιώνεται η εικόνα μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ και επαπειλείται η αρχηγία του ΟΑΣΕ για το 2020.

5. Καλώντας όλους τους υπεύθυνους παράγοντες, ντόπιους και διεθνείς να ενώσουν τις εποικοδομητικές συμβολές τους για την επανέναρξη επειγόντως του αναντικατάστατου πολιτικού διαλόγου και για την εξεύρεση μιας σύντομης λύσης που θα εξυπηρετεί το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας.

1. Me shqetësimin e thellë për situatën kritike të krijuar në vend si pasojë e mos-reflektimit të asnjërës palë;2….

Δημοσιεύτηκε από Ilir Meta στις Σάββατο, 8 Ιουνίου 2019

Εντούτοις, ο Έντι Ράμα, με ανάρτησή του στο Facebook, τονίζει ότι «οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου», παρά τις προηγούμενες ανακοινώσεις του προέδρου της χώρας.

ZGJEDHJET DO TË BËHEN NË 30 QERSHOR!Natën e mirë?

Δημοσιεύτηκε από Edi Rama στις Σάββατο, 8 Ιουνίου 2019