Οσοι κάνουν αίτηση για βίζα προκειμένου να επισκεφθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες θα υποχρεούνται να υποβάλλουν πληροφορίες σχετικά με τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν χρησιμοποιήσει τα τελευταία πέντε χρόνια στο πλαίσιο της νέας πολιτικής που άρχισε να εφαρμόζει από την Παρασκευή 31 Μαΐου το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ανάμεσα στις πληροφορίες αυτές περιλαμβάνονται και τα ονόματα χρήστη στα social media, γεγονός που σημαίνει ότι οι αμερικανικές αρχές θα έχουν πρόσβαση σε φωτογραφίες, τοποθεσίες, ημερομηνίες γέννησης, ημερομηνίες οροσήμων και άλλα προσωπικά δεδομένα που μοιράζονται οι χρήστες.

«Ζητούμε ήδη ορισμένα στοιχεία επικοινωνίας, ταξιδιωτικό ιστορικό, πληροφορίες για τα μέλη της οικογένειας και προηγούμενες διευθύνσεις από όλους τους αιτούντες βίζα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. «Προσπαθούμε συνεχώς να βρούμε μηχανισμούς για να βελτιώσουμε τις διαδικασίες διαλογής προκειμένου να προστατεύσουμε πιο αποτελεσματικά τους αμερικανούς πολίτες» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι αντιδράσεις

Τον Μάρτιο του 2017 ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τις συναρμόδιες υπηρεσίες να σχεδιάσουν και να θέσουν σε εφαρμογή ένα αυστηροποιημένο πλαίσιο σχετικά με την έκδοση βίζας. Η απαίτηση για πληροφορίες σχετικά με τους λογαριασμούς στα κοινωνικά μέσα όσων ζητούν βίζα αποτελεί μέρος του νέου πλαισίου.

Η κίνηση αποτελεί μια εξέλιξη στο μέτρο που είχε τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν το υπουργείο Εξωτερικών άρχισε να ζητεί από τους αιτούντες βίζα να υποβάλουν οικειοθελώς τις πληροφορίες για τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Φαίνεται ότι τα νέα μέτρα αποτελούν μέρος της προσπάθειας να υπάρξει μια εξαιρετικά διευρυμένη παρακολούθηση των πολιτών και των μη πολιτών» δήλωσε η Ελόρα Μακέρζι, διευθύντρια του τμήματος Δικαιωμάτων των Μεταναστών στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι τα νέα μέτρα θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όσους επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ.

«Πρόκειται για μια επικίνδυνη και προβληματική εξέλιξη, η οποία δεν θα κάνει τίποτα για την προστασία των πολιτών, αλλά αντίθετα εγείρει σημαντικές ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και για θέματα που αφορούν στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης» σημείωσε η Ινα Σάμσι, διευθύντρια του τμήματος για την Εθνική Ασφάλεια, της Αμερικανικής Ενωσης για την Προστασία των Πολιτικών Ελευθεριών (American Civil Liberties Union).

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν έναν ψηφιακό «χάρτη» των επαφών, των συνηθειών και των προτιμήσεών μας. Τα νέα δεδομένα θα έχουν άμεση επίπτωση στην ελευθερία με την οποία θα εκφράζουν οι χρήστες των social media τις απόψεις τους ή το περιεχόμενο που θα μοιράζονται με φίλους και γνωστούς.

Οι νέοι κανόνες υπολογίζεται ότι θα επηρεάσουν ετησίως περίπου 14,7 εκατομμύρια ταξιδιώτες που μεταβαίνουν στις ΗΠΑ είτε ως μετανάστες είτε ως επισκέπτες.

Μόνο ξένοι αξιωματούχοι ή διπλωμάτες που ζητούν ειδικές βίζες θα εξαιρούνται από τους επιπλέον ελέγχους.

Μέχρι πρότινος οι ΗΠΑ ζητούσαν «ιστορικό» στα social media μόνο για αιτούντες που είχαν ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου – όπως ζώνες που ελέγχονται από τρομοκρατικές οργανώσεις. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν περίπου 65.000 άτομα κάθε χρόνο.