«Tην Κυριακή το βράδυ, στο δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, η ελληνική Αριστερά ισοπεδώθηκε από το γαλάζιο κύμα του συντηρητικής Δεξιάς, όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα Liberation αναφερόμενη στα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχασε το παιχνίδι πόκερ. Στο τέλος του δεύτερου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών την Κυριακή, ο χάρτης της Ελλάδας καλύφθηκε με μπλε χρώμα, το χρώμα του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης, της δεξιάς ΝΔ. Δώδεκα από τις συνολικά 13 περιφέρειες πέρασαν τώρα στα χέρια της της Δεξιάς. Μόνο η Κρήτη, το μεγαλύτερο ελληνικό νησί, παραμένει κόκκινο και πράσινο. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, της Ελλάδας, πέρασαν επίσης στα χέρια της ΝΔ. Την Πάτρα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη, την πήρε το ΚΚΕ, ένα πολύ δογματικό κόμμα που τρέφει σπλαχνικό μίσος για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ηγέτη του, Αλέξη Τσίπρα», αναφέρει το γαλλικό δημοσίευμα.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέτρεψε την προεκλογική του εκστρατεία σε μία μονομαχία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ηγέτη της ΝΔ και υπέστη μια συντριπτική ήττα. Ανακοίνωσε το βράδυ της 26ης Μαΐου, τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ελπίζοντας να σωθεί αλλά αυτό δεν συνέβη» προστίθεται στο δημοσίευμα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εφήρμοσε μία χαμένη στρατηγική» σχολιάζει στη Liberation ο κοινωνιολόγος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βαγγέλης Λαγός. «Ύστερα από δέκα χρόνια λιτότητας, ήταν αδύνατο να πειστεί το εκλογικό σώμα απλά λέγοντας «η ΝΔ είναι χειρότερη από εμάς!». Αυτή η αρνητική σύγκριση εξάλειψε πλήρως το ζήτημα των ευρωπαϊκών πολιτικών» προσθέτει ο ίδιος.

«Ωστόσο, από αυτές η κυβέρνηση Τσίπρα έχει υποφέρει. Έξι μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2015, ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να υπογράψει ένα τρίτο μνημόνιο, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιβολή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται στη χώρα. Γύρισε την πλάτη του στις προεκλογικές του υποσχέσεις και ο ίδιος με τη σειρά του εφαρμόζει τη λιτότητα. Από τον Αύγουστο του 2018, η κυβέρνηση έχει σίγουρα προσπαθήσει να εφαρμόσει κάποια μέτρα όπως η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού, φορολογικές ελαφρύνσεις … δεν έπεισε όμως. Αλλά πού είναι η αναδιοργάνωση της ελληνικής παραγωγής και οικονομίας;» διερωτάται ο Έλληνας καθηγητής.

Για την Liberation «ο Αλέξης Τσίπρας και η ομάδα του ελπίζουν αναμφίβολα σε μία δεύτερη θητεία. Το στοίχημα θα μπορούσε να χαθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου».