ΝΑΤΟ: Στο Λονδίνο η επόμενη σύνοδος κορυφής

Σστις 3-4 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εορταστούν τα 70 χρόνια της Συμμαχίας

Στο Λονδίνο θα διεξαχθεί η επόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 3-4 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εορταστούν τα 70 χρόνια της Συμμαχίας, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ελπίζω ότι αυτή η σύνοδος θα φέρει καρπούς», πρόσθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Όπως είπε, συζήτησε την περασμένη εβδομάδα με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι θέματα που άπτονται της προετοιμασίας της συνόδου και, με την ευκαιρία αυτή, συμφώνησαν για την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής της.

«Η σύνοδος του Λονδίνου θα είναι μια ευκαιρία για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των συμμαχικών χωρών να συζητήσουν τις τρέχουσες και τις μελλοντικές προκλήσεις όσον αφορά την ασφάλεια και να φροντίσουν ώστε το ΝΑΤΟ να συνεχίσει να προσαρμόζεται για να εγγυάται την ασφάλεια ενός πληθυσμού περίπου 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων», είχε δηλώσει ο Στόλτενμπεργκ τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ακόμη δεν ήταν γνωστή η ημερομηνία διεξαγωγής της συνόδου. Το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστεί «για έναν κόσμο χωρίς συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού» στην Ευρώπη και «για μια Ρωσία που θα συνεχίσει να αναπτύσσει πυραύλους» ικανούς να πλήξουν ευρωπαϊκές πόλεις, προειδοποίησε επίσης.

Η Βρετανία, η οικοδέσποινα της συνόδου αυτής, μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα. «Το Brexit θα αλλάξει τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, όχι όμως και με το ΝΑΤΟ», υποστηρίζει ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η επιλογή του Λονδίνου για τον εορτασμό των 70 χρόνων της Συμμαχίας ήταν κάτι το «φυσικό», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι η Βρετανία ήταν ένα από τα 12 ιδρυτικά μέλη του ΝΑΤΟ, το 1949, εκεί βρισκόταν η πρώτη έδρα του και ο πρώτος γενικός γραμματέας του ήταν Βρετανός.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk