Τελεσίγραφο δύο εβδομάδων έχουν δώσει οι ΗΠΑ στην Τουρκία ώστε να αποφασίσει αν θα προχωρήσει την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, κίνηση που θα οδηγήσει σε αυστηρές κυρώσεις.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η Άγκυρα πρέπει να ακυρώσει τη συμφωνία δισεκατομμυρίων με τη Ρωσία έως την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου και να αγοράσει αμερικάνικους πυραύλους Patriot. Σε αντίθετη περίπτωση, οι ΗΠΑ δεν θα παραδώσουν τα πολεμικά αεροσκάφη F-35 και θα επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στον νατοϊκό τους σύμμαχο.

Αυτή φαίνεται να είναι η τελευταία «προσφορά» που θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο αμερικάνικο μέσο ενημέρωσης, υπό την προϋπόθεση να μην κατονομαστούν.

Η Άγκυρα είναι προγραμματισμένο να λάβει τους S-400 τον επόμενο μήνα. Το πυραυλικό σύστημα έχει πολλάκις χαρακτηριστεί επικίνδυνο για το ΝΑΤΟ και τα F-35, το πλέον ακριβό όπλο των ΗΠΑ.

Λόγος της έντονης ανησυχίας είναι ότι οι ρωσικοί πύραυλοι δεν χρησιμοποιούν το ίδιο λειτουργικό σύστημα με τα υπόλοιπα όπλα του ΝΑΤΟ, όπως σημείωσε μία από τις πηγές του CNBC. «Απ΄ότι αντιλαμβανόμαστε, η Τουρκία θα έρθει αντιμέτωπη με αρνητικές επιπτώσεις εάν ολοκληρώσει τη συμφωνία των S-400» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα σήμερα, ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι βλέπει βελτίωση στις συζητήσεις που γίνονται με τις ΗΠΑ, όμως πρόσθεσε ότι η χώρα του προετοιμάζεται και για ενδεχόμενες αμερικανικές κυρώσεις.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ακάρ επεσήμανε ότι η Τουρκία τηρεί τις δεσμεύσεις της αναφορικά με την κατασκευή των F-35 και η Άγκυρα αναμένει το πρόγραμμα να συνεχιστεί ως έχει. Ο τούρκος υπουργός πρόσθεσε εξάλλου ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Τουρκία εξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ να αγοράσει το αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα Patriot, ενώ πρόσθεσε ότι Άγκυρα και Ουάσινγκτον συζητούν για την τιμή, τη μεταφορά τεχνολογίας και ζητήματα κοινής παραγωγής βάσει της πιο πρόσφατης πρότασης των Αμερικανών.