Προετοιμασία: 45’ Ψήσιμο: 90′
Υλικά (για 18 γεμιστά)
5 μέτριες ντομάτες
7 μέτριες πράσινες πιπεριές
3 χοντρά πράσινα κολοκυθάκια
3 μέτριες μελιτζάνες – όχι φλάσκες
10 αμπελόφυλλα
2 φλ. ρύζι Καρολίνα
2 ξερά κρεμμύδια
1 φλ. ελαιόλαδο
½ ματσάκι μαϊντανό (περίπου μισό φλιτζάνι τσαγιού), ψιλοκομμένο
¼ φλ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
¼ φλ. άνηθο, ψιλοκομμένο
1 φλ. χυμό ντομάτας
½ κ.γλ. κανέλα
½ κιλό κιμάς ανάμεικτος (χοιρινός και μοσχαρίσιος)
1 κ.γλ. ζάχαρη
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
2 αβγά
2 κεσεδάκια στραγγιστό γιαούρτι
100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
Αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Πλένουμε όλα τα λαχανικά. Κόβουμε ένα «καπάκι» από τη μεριά που είναι το κοτσάνι στις ντομάτες, το κρατάμε. Αδειάζουμε τις ντομάτες, κρατώντας ένα δάχτυλο από τη σάρκα περιμετρικά. Πασπαλίζουμε εσωτερικά με τη ζάχαρη.
Τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες θα τα ψήσουμε όρθια – ψήνονται καλύτερα έτσι. Κόβουμε λοιπόν τα κολοκύθια στη μέση, κόβουμε ένα καπάκι από κάθε κομμάτι και τα αδειάζουμε. Κόβουμε και τις μελιτζάνες στη μέση, κόβουμε ένα καπάκι από κάθε κομμάτι αλλά και την άκρη που στρογγυλεύει για να «καθίσουν» καλύτερα στο ταψί, και τις αδειάζουμε από την ψίχα τους.
Κόβουμε ένα «καπάκι» από τη μεριά που είναι το κοτσάνι στις πιπεριές και τις αδειάζουμε από τα σπόρια τους.
Κρατάμε την ψίχα από τις ντομάτες.
Βουτάμε τα αμπελόφυλλα για 3-5 λεπτά σε καυτό νερό και τα στραγγίζουμε.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε στο λάδι. Ξεπλένουμε το ρύζι και το σουρώνουμε καλά. Το προσθέτουμε στο λάδι και στα κρεμμύδια που σοτάραμε αφήνοντας το κατσαρολάκι μας στη φωτιά, ανακατεύουμε για λίγο και μετά προσθέτουμε την ψίχα από τις ντομάτες τριμμένη και τον χυμό ντομάτα, τα μυρωδικά (όλα ψιλοκομμένα), προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλα και λίγο νερό ίσα να φουσκώσει λίγο το ρύζι, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε στο μείγμα τον κιμά και ανακατεύουμε καλά.
Τοποθετούμε τα λαχανικά σε ταψί: τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια τα βάζουμε όρθια γιατί ψήνονται καλύτερα. Γεμίζουμε με 2 κ.σ. γέμιση τις πιπεριές και τις ντομάτες, και με 1 κ.σ. τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες και τα αμπελόφυλλα (που τα τυλίγουμε σε ντολμαδάκια). Πασπαλίζουμε εξωτερικά με λίγο αλατοπίπερο και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί για να μην καούν και βάζουμε στον φούρνο στους 180οC. Υστερα από 35′-40’ ψησίματος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα γιαουρτιού.
Σάλτσα γιαουρτιού: Χτυπάμε τα αβγά, τα αναμειγνύουμε με το γιαούρτι προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και λίγο αλατοπίπερο.
Υστερα από περίπου μία ώρα ψησίματος των γεμιστών, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο. Αφαιρούμε τα καπάκια από τις πιπεριές και τις ντομάτες και τα αντικαθιστούμε με 1 ή ½ κ.σ. (ανάλογα με το γεμιστό) σάλτσας γιαουρτιού. Ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για ένα τέταρτο ακόμη.