Επιδίωξή μας είναι να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αυτές ωστόσο «δεν μπορεί να γίνονται με τουρκικά πλοία να παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να δημιουργούν ένταση» δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό και ερωτηθείς κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ήταν διατεθειμένος να συμμετάσχει σε μια συνάντηση τύπου Κραν Μοντανά, με την παρουσία και δραστηριότητα του τουρκικού γεωτρύπανου να βρίσκεται σε εξέλιξη στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «μιλάμε υποθετικά. Αν προχωρήσουν τα Ηνωμένα Έθνη να καλέσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα εξεταστούν οι συνθήκες που θα επικρατούν, η τοποθέτηση που θα γίνει από τις άλλες πλευρές, και πρώτα από όλα την Τουρκία, και ανάλογη θα είναι η αντίδραση».

Είπε ακόμη ότι επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι είναι η Τουρκία που προσπαθεί να αποφύγει διαπραγματεύσεις και το κεκτημένο του Κραν Μοντανά.

Ανέφερε ακόμη ότι «μια συνάντηση με το σχήμα που υιοθετήθηκε στη Γενεύη και το Κραν Μοντανά με τη συμμετοχή και της ΕΕ, είναι κάτι που αυτομάτως φέρει την Τουρκία απέναντι στην υποχρέωση της να τοποθετηθεί για τον τερματισμό της κατοχής, την αποχώρηση των στρατευμάτων και την αλλαγή και κατάργηση της διαδικασίας των εγγυήσεων-επεμβάσεων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε εξάλλου ότι δεν έχουν άλλο νόημα οι επίμονες προσπάθειες για μετατροπή του Κυπριακού είτε σε θέμα ενέργειας ή θετικής ψήφου των Τουρκοκυπρίων, από το να εξουδετερωθεί η μεγάλη εξέλιξη που ήταν στο Κραν Μοντανά η Τουρκία να ήταν υπόλογη με αποχώρηση των στρατευμάτων της και κατάργηση των εγγυήσεων.

Κληθείς να πει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε με ομολόγους του για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ο Εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «με κάθε ευκαιρία είναι ένα από τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα των συναντήσεων του Προέδρου».

«Όλο αυτό τον καιρό οι απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία ακούγονται και διεθνώς. Η υποστήριξη που είχαμε επισημότατα από την Κομισιόν εκπροσωπώντας και τους 28 της ΕΕ είναι αρκούντως ενδεικτική» είπε.

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος στο προσεχές άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Ρουμανία, θα απαιτήσει εφαρμογή της στήριξης της ΕΕ που είχε αποφασιστεί τον περασμένο Μάρτιο του 2018, ο Εκπρόσωπος απάντησε «αναλόγως του ποια θα είναι η κατάσταση μέχρι την επόμενη Τετάρτη, θα είναι ένα από τα θέματα που θα θίξει στους ομολόγους του».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «αναμένουμε να γίνουν δεύτερες σκέψεις στην Τουρκία, να γίνει κατανοητό ότι με αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται η Τουρκία να συμμετάσχει στα ενεργειακά δρώμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ότι αντίθετα με τη λογική της αυθαιρεσίας απομονώνεται και περιθωριοποιείται».

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση εκφράζει ικανοποίηση για την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Αιγύπτου και της Ρωσίας και «είμαστε βέβαιοι για τη στάση και των υπολοίπων εταίρων μας στην περιοχή. Δεν ανέφερα την Ελλάδα, αλλά αυτό είναι το αυτονόητο».

Ακόμη είπε ότι «ο Πρόεδρος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και το πρώτο ζήτημα είναι το τι γίνεται, σε τι αποσκοπεί και τι προσπαθεί να κάνει η Τουρκία με τις τελευταίες κινήσεις της».

Για τις αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ ο κ. Προδρόμου παρατήρησε ότι ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε χλιαρές τις αντιδράσεις που υπήρξαν από την ΕΕ και από άλλα κράτη, τις οποίες προηγουμένως χαρακτήρισε ως θετικές.

Εδώ και καιρό, με δεδομένες τις επιλογές της Άγκυρας να επενδύει στην ένταση αντί στη συνεργασία και στον διάλογο, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει λάβει σειρά από προληπτικά μέτρα, κάποια από τα οποία ήδη εφαρμόζονται, ενώ κάποια άλλα είναι στη διάθεσή μας για παν ενδεχόμενο, είπε.

Ανέφερε ότι δεν κρίνεται πως είναι προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας να δημοσιοποιηθούν όλα αυτά τα μέτρα. «Η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει μαζί με την ΕΕ αυτό που η ΕΕ καταδικάζει, θεωρεί απαράδεκτο και θεωρεί ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή».

Η Τουρκία με αυτές τις ενέργειές της, όχι μόνο έναντι της Κύπρου αλλά γενικότερα, βρίσκεται απομονωμένη. «Ούτε υπήρξαν μέχρι τώρα υψηλοί τόνοι, ούτε διθύραμβος από την Κυβέρνηση, από τον Υπουργό Εξωτερικών, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε ενώ πρόσθεσε ότι κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, αξιοποιώντας ερείσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανέφερε ότι δεν υπήρχε πάντοτε αυτή η τόσο στενή σχέση με τα γειτονικά κράτη, όπως είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ και άλλες χώρες, ούτε υπήρχε πάντα η καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που επαναλήφθηκε με τη δήλωση της Αντιπροέδρου Μογκερίνι, ενώ δεν υπήρχε πάντα η σαφής τοποθέτηση των μεγάλων δυνάμεων για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι η Κυβέρνηση θα χειριστεί υπεύθυνα αυτή την υπόθεση, υπενθυμίζοντας ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου μέχρι τώρα εφαρμόζεται κανονικά, ασχέτως κάποιων δυσοίωνων προβλέψεων.

«Η έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης είναι ένα από τα μέτρα»

Σε ερώτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα προηγούμενων μέτρων, ο κ. Προδρόμου είπε ότι κάποιοι προέβλεπαν ότι δεν πρόκειται η αμερικανική εταιρεία που είναι συμβεβλημένη με την Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει σε γεωτρήσεις, ωστόσο «γεωτρήσεις έγιναν, αποτελέσματα υπάρχουν».

«Δεν υποτιμούμε τους κινδύνους από την ανεύθυνη και, όπως την χαρακτηρίζουν κάποιοι, πειρατική στάση της Τουρκίας» είπε. Ανέφερε ότι η Τουρκία έχει σχέσεις έντασης, αν όχι σύγκρουση, με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, με όλα τα κράτη της γύρω περιοχής. «Η Κυπριακή Δημοκρατία, με βάση τα ερείσματα τα οποία έχουμε και μπορούμε να καλλιεργήσουμε, κάνει ό,τι είναι δυνατόν» είπε.

Σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει στην έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε σχέση με τις δραστηριότητες του τουρκικού γεωτρύπανου και συνεργαζόμενων εταιρειών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «οι προσωπικές ευθύνες που έχουν με βάσει το δίκαιο πρόσωπα τα οποία ενέχονται σε τυχόν τέτοιες παράνομες δραστηριότητες υπάρχουν και μπορεί να αναζητηθούν. Είναι ένα από τα μέτρα τα οποία έχουν σχεδιαστεί από την Κυβέρνησή μας» είπε. Συνέχισε, λέγοντας ότι όσοι ενέχονται στην παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ με παράνομες εργασίας «βεβαιότατα μπορούν να διωχθούν στη διεθνή δικαιοσύνη».

«Θα λάβουμε όλα τα μέτρα, τα οποία μας δίνουν τη δυνατότητα, τόσο οι διεθνείς σχέσεις μας, η θέση της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ και η διεθνής νομιμότητα. Και δεν είναι λίγα αυτά τα μέτρα» είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ