Την ανησυχία του για τις συνομιλίες για το Κυπριακό, με φόντο το περιβάλλον που διαμορφώνεται στο Αιγαίο εξέφρασε ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Δεν θεωρώ ότι με τα όσα πράττει η Τουρκία μπορεί να υποβοηθηθεί ο διάλογος για το Κυπριακό και είναι καιρός να καταλάβουμε όλοι ότι δυστυχώς υπάρχουν τα κωλύματα που ευλόγως δεν οδηγούν στην επανέναρξη του διαλόγου, παρά τη δική μας πολιτική βούληση, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσερχόμενος στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», για να παραστεί στο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ.

«Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έρχονται αμέσως μετά την απόφαση ή την εισήγηση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε ενέργειες, και είναι σαφέστατη η αναφορά προς ποια κατεύθυνση τείνει, έτσι ώστε να διευκολυνθεί αυτό το οποίο όλοι επιδιώκουμε, την επανέναρξη του διαλόγου.

Δεν θεωρώ ότι με τα όσα πράττει η Τουρκία μπορεί να υποβοηθηθεί αυτός ο διάλογος και είναι καιρός να το καταλάβουμε όλοι ότι, δυστυχώς, υπάρχουν τα κωλύματα που ευλόγως δεν οδηγούν στην επανέναρξη του διαλόγου, παρά τη δική μας πολιτική βούληση», συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης για να σημειώσει ότι «η κυβέρνηση έχει μελετήσει επισταμένως, έγιναν και γίνονται ενέργειες». Ωστόσο, παρέπεμψε για λεπτομερή ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου ο οποίος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, «έχει τον συντονισμό της όλης δράσης».

Την ίδια ώρα, το τουρκικό σεισμογραφικό «Πορθητής», αναχώρησε χθες το πρωί από το αγκυροβόλιο της Αττάλειας όπου βρισκόταν τις τελευταίες εβδομάδες μετά την αποχώρησή του από τον στόχο «Αλάνια-1» και κατευθύνθηκε νότια, προς τα δυτικά της Πάφου. Παράλληλα, η Τουρκία εξέδωσε Navtex, με την οποία εξήγγειλε γεώτρηση με το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής), που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 3 Σεπτεμβρίου.

Η γεώτρηση, σύμφωνα με τις συντεταγμένες της συγκεκριμένης Navtex, αναμένεται να γίνει σε σημείο που βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων δυτικά της Πάφου, στο ύψος του Αγίου Γεωργίου Πέγειας. Το τουρκικό γεωτρύπανο συνοδεύεται από τα τρία πλοία υποστήριξης. Ωστόσο, το μεσημέρι, το γεωτρύπανο σταμάτησε σε σημείο που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ακάμα και 150 χιλιόμετρα από το Καστελόριζο, λίγο έξω από τα όρια της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.