Το να ειρωνεύεται μια επιχείρηση τους πελάτες της αποτελεί το δίχως άλλο έγκλημα καθοσιώσεως και η κατηγορία αυτή βαρύνει τη μεγαλύτερη σε χρηματιστηριακή αξία (και έκτη σε ενεργητικό) τράπεζα στον κόσμο! Πρόκειται για την JP Morgan Chase, η οποία έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στις ΗΠΑ επειδή πολλοί θεώρησαν ότι κοροϊδεύει τις καταναλωτικές συνήθειες των πελατών της. Παρέχοντας οικονομικές συμβουλές μέσω του Twitter – για άλλη μια φορά το δημοφιλές αυτό μέσο δικτύωσης αποδεικνύεται επικοινωνιακός δίαυλος του… Διαβόλου – η νεοϋορκέζικη τράπεζα δημοσίευσε τον εξής διάλογο μεταξύ αυτής και ενός υποθετικού πελάτη της, που αδυνατεί να ισοσκελίσει τα οικονομικά του:

«- Εσύ: Γιατί ξεμένω διαρκώς από χρήμα;

– Τραπεζικός σύμβουλος: Να φτιάχνεις καφέ στο σπίτι. Να τρως το φαγητό που έχεις στο ψυγείο. Δεν χρειάζεσαι ταξί για να πας τρία τετράγωνα μακριά.

– Εσύ: Φαντάζομαι ότι ποτέ δεν θα μάθουμε το γιατί.

– Τραπεζικός σύμβουλος: Μπα; Μιλάς σοβαρά;»

Το τουιτάρισμα ανέβηκε στο Διαδίκτυο την περασμένη Δευτέρα, αλλά η τράπεζα το κατέβασε διότι τάχιστα προκάλεσε ένα τσουνάμι διαμαρτυριών με ανάλογα ειρωνικό ύφος, όχι μόνο από απλούς πολίτες αλλά και από ιδιαίτερα προβεβλημένους πολιτικούς. Ως καλύτεροι γνώστες των οικονομικών πρακτικών της JP Morgan Chase, οι τελευταίοι θύμισαν στο πλήθος των χρηστών του Twitter ότι, για παράδειγμα, το 2008 η συγκεκριμένη τράπεζα έλαβε κυβερνητική βοήθεια 25 δισ. δολαρίων για να μην έχει και αυτή την τύχη της Lehman Brothers. Επρόκειτο, βέβαια, για χρήματα των αμερικανών φορολογουμένων. Αυτών που σήμερα η JP Morgan Chase ειρωνεύεται.

Αλλοι, όπως η βουλευτής των Δημοκρατικών Κέιτι Πόρτερ, συνέστησαν στην τράπεζα να δώσει αυξήσεις μισθών στους υπαλλήλους της διότι και αυτοί είναι πελάτες της. Ετσι θα έχουν τη δυνατότητα να αποταμιεύουν περισσότερα… «Σκεφτήκατε ποτέ ότι οι τσέπες των ανθρώπων αδειάζουν επειδή πρέπει να πληρώσουν ενοίκιο; Σκεφτήκατε ότι πρέπει να πληρώσουν ιδιωτική ασφάλιση;» ρώτησε την JP Morgan Chase η Πόρτερ καλώντας τον διευθύνοντα σύμβουλό της Τζέιμι Ντέιμον να ζητήσει συγγνώμη από την αμερικανική κοινωνία για το «τιτίβισμα».

«Δεν ξέρω, θα σκεφτώ και θα απαντήσω» ήταν η άμεση απάντηση του Ντέιμον.

Με το ίδιο νόμισμα

Η Δημοκρατική γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα του κόμματός της για τις προεδρικές εκλογές του 2020, σχολίασε κι αυτή τους χαμηλούς μισθούς που δίνει η ίδια η JP Morgan Chase, την ακρίβεια στην καθημερινή ζωή και βεβαίως τη διάσωση της τράπεζας με τα χρήματα των φορολογούμενων πελατών της.

Η Γουόρεν πλήρωσε την JP Morgan Chase με το ίδιο νόμισμα:

«- Chase: Γιατί οι πελάτες μας δεν αποταμιεύουν;

– Φορολογούμενοι: Το 2008 χάσαμε τις δουλειές μας, τα σπίτια μας, τις αποταμιεύσεις μας, αλλά εσείς εισπράξατε πακέτο 25 δισ. δολαρίων.

– Οικονομολόγοι: Ακρίβεια + παγωμένοι μισθοί = 0 αποταμιεύσεις

– Chase: Φαντάζομαι ότι ποτέ δεν θα μάθουμε το γιατί.

– Ολοι μαζί: Μπα; Σοβαρά μιλάτε;»

Κριτική από το Κογκρέσο

Οπως γράφει στο BBC News η Τζορτζίνα Ράναρντ, τον Απρίλιο μεγαλοστελέχη της JP Morgan και άλλων τραπεζών της Wall Street δέχθηκαν αυστηρή κριτική κατά τη διάρκεια «κατάθεσής» τους στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων για το γεγονός ότι ο αμερικανικός τραπεζικός κλάδος έχει ελάχιστα πράξει από την ύφεση και εντεύθεν για να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη νέα κρίση. Κατηγόρησαν συγκεκριμένα τους διευθύνοντες συμβούλους του κλάδου ότι εφαρμόζουν με μεγάλες καθυστερήσεις και ραθυμία τη νομοθεσία για την προστασία του χρηματοοικονομικού κλάδου (αντιδρούν κυρίως στον διαχωρισμό των τραπεζών σε επενδυτικές και εμπορικές), ενώ την ίδια ώρα η στάση τους σε κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα δεν είναι η πρέπουσα. Ενδεικτικά ανέφεραν ότι ευνοούν τη συγκράτηση των μισθών των αμερικανών εργαζομένων σε χαμηλά επίπεδα, ότι οι τράπεζές τους χρηματοδοτούν τους κατασκευαστές όπλων και επίσης το σύστημα ιδιωτικών σωφρονιστικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ.

«Εμείς στην JP Morgan δίνουμε καλούς μισθούς. Δίνουμε 35.000 με 37.000 δολάρια ετησίως στους νέους που προσλαμβάνουμε και επιπλέον ιατρικά και συνταξιοδοτικά προγράμματα» είχε δηλώσει τότε ο Τζέιμι Ντάιμον.