Μια απόφαση του τρίτου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δημοσιεύθηκε στις 28 Μαρτίου και έκρινε συνταγματικό τον επανυπολογισμό των συντάξεων των στρατιωτικών – που ίσως είναι και η πιο προστατευμένη (νομικά) κατηγορία ασφαλισμένων – σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου, περιορίζει τις προσδοκίες για τη διεκδίκηση αναδρομικών από συντάξεις εν όψει της απόφασης του ΣτΕ.

Οπως αναφέρει ο Ζώης Τσώλης στο ρεπορτάζ του, που δημοσιεύεται στο «Βήμα της Κυριακής», αντίθετα, αναπτερώνονται οι ελπίδες για να κερδίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι τα δώρα (τον 13ο και τον 14ο μισθό), καθώς υπάρχουν βάσιμα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών, που επίσης θα κρίνει το ΣτΕ. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι το ΣτΕ έχει ήδη κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και το δεύτερο ότι η καταβολή των δώρων εξακολουθεί να ισχύει για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

Και οι θεσμοί εκτιμούν ότι «ειδικά για τα δώρα, δηλαδή για τον 13ο και τον 14ο μισθό που η απόφαση αναμένεται να ληφθεί εντός του έτους, ο κίνδυνος να ταχθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας είναι αισθητός».