• Αναζήτηση
  • Το πιο αφράτο νηστίσιμο σάμαλι

    Είναι σημαντικό να τηρήσουμε την αναλογία ψιλού με χοντρού σιμιγδαλιού, γιατί αλλιώς το γλυκό μας δεν θα αφρατέψει, ούτε θα σιροπιαστεί σωστά.

    φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη

     

    Προετοιμασία 25΄ Αναμονή 4 ώρες Ψήσιμο περίπου 30
    Υλικά (για 15 μερίδες)
    1 κουτ. γλυκού κρύσταλλοι μαστίχας
    1 φλιτζ. ζάχαρη + λίγη ακόμα για τη μαστίχα
    1 φλιτζ. χοντρό σιμιγδάλι
    2 φλιτζ. ψιλό σιμιγδάλι
    4 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
    1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
    1½ φλιτζ. χυμός πορτοκάλι
    15 αμύγδαλα
    Για το σιρόπι
    3½ φλιτζ. νερό
    3½ φλιτζ. ζάχαρη
    Φλούδες από 1 ακέρωτο λεμόνι
    1 κουτ. σούπας χυμός λεμόνι
    Διαδικασία
    Βράζουμε για 5΄-6΄ τα υλικά του σιροπιού (από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το μείγμα). Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
    Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σάμαλι: Χτυπάμε σε ένα γουδί ή στο μούλτι τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη ώστε να γίνει σκόνη. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τα σιμιγδάλια, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και τη σκόνη μαστίχας. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό ανακατεύοντας καλά και το ρίχνουμε και αυτό στο μπολ. Ανακατεύουμε καλά με αβγοδάρτη, σπάτουλα ή κουτάλα και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο πυρέξ. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
    Αφού περάσει η ώρα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Χαράσσουμε με ένα μαχαίρι την επιφάνεια του σάμαλι σε κομμάτια και βάζουμε στο καθένα από ένα αμύγδαλο. Ψήνουμε για περίπου 30΄. Βγάζουμε το σάμαλι από τον φούρνο και, έτσι όπως είναι ζεστό, το σιροπιάζουμε με μια κουτάλα σιγά-σιγά, φροντίζοντας να πάει το σιρόπι παντού. Το αφήνουμε να σταθεί για τουλάχιστον 3 ώρες προτού το κόψουμε.

    Γευσιγνώστης
    Σίβυλλα
    • Έντυπη έκδοση Στη σκιά του ηφαιστείου… Η χρυσόξανθη πλεξούδα με τη χαρακτηριστική πορτοκαλί κορδέλα του Hermes στο κάτω μέρος μπλέχτηκε ξαφνικά στις… μεταξένιες ψηφίδες του... ΣΙΒΥΛΛΑ
    Helios Kiosk