Αν ρωτήσεις οποιονδήποτε ξένο ποιο είναι το κατ’ εξοχήν ελληνικό ποτό θα πάρεις πιθανότατα την απάντηση «το ούζο». Κι’ ας είμαστε από τους αρχαιότερους παραγωγούς κρασιού στον κόσμο. Το ούζο συνδυασμένο με το ελληνικό καλοκαίρι και τους μεζέδες του  ήταν και είναι ακόμη μια «εικόνα» της Ελλάδας από τις πιο διαδεδομένες.

Όπως και στο κρασί, το ελληνικό ούζο έκανε άλματα ποιότητας τις τελευταίες δεκαετίες. Από ένα «φθηνό» ποτό έγινε ένα αξιόλογο απόσταγμα που σερβίρεται στα καλύτερα εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία και εξάγεται αναλόγως.

Ο Νίκος Καλογιάννης, ο επικεφαλής του ούζου Πλωμαρίου «Ισιδώρου Αρβανίτου» δεν είναι αμέτοχος στην στροφή αυτή. Για την ακρίβεια είναι από τους πρωτεργάτες της. Η ιστορία του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ξεκινά το 1894 με την περίφημη συνταγή του ιδρυτή του. Η εταιρία, είναι 100% ελληνική και παράγει το εκλεκτό Ούζο Πλωμαρίου χρησιμοποιώντας την ίδια, μυστική συνταγή με έμφαση στους εξαιρετικούς καρπούς και βότανα και τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο απόσταξης σε μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες. Σήμερα οι εξαγωγές του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου αποτελούν το 58,5% των συνολικών του πωλήσεων και βρίσκεται σε αλυσίδες τροφίμων και ποτών, σημεία λιανικής πώλησης και εστιατόρια, σχεδόν σε κάθε γωνιά της γης. Από την Αμερική και τον Καναδά ως την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και από την Ιαπωνία και τη Ρωσία ως τη Νότιο Αφρική και την Ταϋλάνδη.

Ο Νίκος Καλογιάννης και ο Γιώργος Πίτας,ερευνητής της ελληνικής γαστρονομίας, ταξιδευτής και συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του βιβλίου «Καφενεία της Ελλάδας» εκεί όπου παραδοσιακά καταναλώνονται ούζο και ουζομεζέδες, μοιράζονται ένα κοινό όραμα. Να ζωντανέψουν και να διαφυλάξουν έναν ελληνικό θησαυρό: τους τοπικούς, παραδοσιακούς ουζομεζέδες. Να ξανασυστηθεί ο καταναλωτής με την κουλτούρα του μεζέ και το πάντρεμά του με το Ούζο. Να υπενθυμίσουν πως ο μεζές ανήκει στην ιεροτελεστία της απόλαυσης του Ούζου και πως αυτά τα δύο μαζί δημιουργούν ένα κομμάτι αυτού που ονομάζουμε «ελληνική γαστρονομική κουλτούρα». Αυτό το κοινό όραμα ήρθε να ζωντανέψει μέσα από το ταξίδι του Γιώργου Πίττα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, από νησί σε νησί, από χωριό σε χωριό, από πόλη σε πόλη. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε τον Μάιο του 2018 και θα έχει διάρκεια στο χρόνο. Ένα ταξίδι που μέχρι και σήμερα έχει καταγράψει τοπικούς ουζομεζέδες στον τόπο τους, στο χώρο τους, την ώρα της παρασκευής τους, ώστε ο αυριανός επισκέπτης του χωριού και του νησιού να τους αναγνωρίσει και να τους αναζητήσει.

Ολ’ αυτά και άλλα πολλά μας είπαν στην εκδήλωση που έγινε πριν λίγες μέρες στο Υoleni’s φυσικά μεταξύ ούζου και ουζομεζέδων. Πολύ το ευχαριστηθήκαμε οι παρόντες.