Συμμαχία ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου απέναντι στους εκβιασμούς Ερντογάν

Η πρωτοβουλία για «τόξο ασφαλείας» που θα ξεκινά από την περιοχή μας και θα φθάνει ως την Πολωνία. Η σύμπλευση αλλά και οι ανησυχίες της Αθήνας

Η διαμόρφωση ενός τόξου ασφαλείας, αποτελούμενου από το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο, φαίνεται ότι είναι η πρόθεση συγκεκριμένων κέντρων εξουσίας στην Ουάσιγκτον, σε μια περίοδο που σοβεί βαθιά διένεξη μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας λόγω της πρόθεσης της Αγκυρας να προμηθευθεί το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

Η κίνηση αυτή, που τοποθετεί την Ελλάδα στο κέντρο ενός «άτυπου» δυτικού συνόρου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αντικατοπτρίζεται σαφώς στο νομοσχέδιο που πρόσφατα εισήγαγαν οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ(Δημοκρατικός) και Μάρκο Ρούμπιο (Ρεπουμπλικανός) με τίτλο «Νόμος για μια Εταιρική Σχέση για την Ασφάλεια και την Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Μενέντεζ πρόκειται να επισκεφθεί αύριο την Κύπρο, ενώ την προσεχή Παρασκευή αναμένεται στην Αθήνα, όπου θα έχει συναντήσεις με όλους τους κορυφαίους παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το «Βήμα της Κυριακής» αναλύει:

Η προσβλητική στάση Ερντογάν έναντι της Ουάσιγκτον και η διένεξη για τους S-400

Πώς επηρεάζει τον τούρκο Πρόεδρο το αποτέλεσμα των εκλογών

Ο ρόλος του Ισραήλ και η επιρροή του εβραϊκού λόμπι στην Ουάσιγκτον

Η ανησυχία της Αθήνας για το «τόξο ασφαλείας» απέναντι στην Τουρκία

Η ενεργειακή συνεργασία και το αμερικανικό σκεπτικό για την Ελλάδα και την Κύπρο

Τα μυστικά των S-400 και ο κίνδυνος για τα F-35

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του Αγγελου Αλ. Αθανασόπουλου στο «Βήμα της Κυριακής»

Πολιτική
Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk