Οι μετοχές στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν σήμερα, Πέμπτη, από τα υψηλά επίπεδα εξαμήνου, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα προειδοποιητικά σημάδια για την ανάπτυξη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και ενώ διατηρούνται οι ανησυχίες περί προστατευτισμού.

Η στερλίνα ήταν αμετάβλητη αφού οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν στη Βρετανία άλλους έξι μήνες για να αποχωρήσει από το μπλοκ, με την εξέλιξη αυτή να στρέφει την προσοχή των επενδυτών στην υγεία της βρετανικής οικονομίας.

Το ξεκίνημα των ευρωπαϊκών αγορών ήταν υποτονικό, αντανακλώντας μια απογοητευτική ημέρα για τα ασιατικά χρηματιστήρια, ύστερα από τέσσερις ημέρες ανόδου.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν κατά 0,4%, με τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη να καταγράφουν πτώση, αν και το χρηματιστήριο στο Παρίσι κινείτο στα ίδια επίπεδα.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) θα αφήσει πιθανόν αμετάβλητα τα επιτόκια φέτος, σύμφωνα με πρακτικά από την τελευταία της συνεδρίαση, δεδομένων των κινδύνων που τίθενται για την αμερικανική οικονομία από τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες και τις εμπορικές πολιτικές υπέρ του προστατευτισμού.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε χθες αμετάβλητη την πολιτική της, τονίζοντας τους κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη και αυξάνοντας τις πιθανότητες να δοθεί περαιτέρω στήριξη στην οικονομία της ευρωζώνης.

Παράλληλα, συνεχίζουν να υπάρχουν ανησυχίες για ενίσχυση του προστατευτισμού, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί με νέους δασμούς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ συνεχίζεται η σινοαμερικανική εμπορική διαμάχη.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν ήδη συμφωνήσει εν πολλοίς σε ένα μηχανισμό που θα ελέγχει την όποια εμπορική συμφωνία θα έχουν, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης νέων «γραφείων εφαρμογής», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, με τις συνομιλίες να αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, υποχώρησε κατά 0,1% από το υψηλό έξι εβδομάδων που κατέγραψε αυτή την εβδομάδα.

Το κλίμα ήταν επιφυλακτικό ενόψει και μια σειράς αργιών στις μεγάλες αγορές. Οι αργίες του Πάσχα πλησιάζουν, ενώ η Ιαπωνία οδεύει προς μια πρωτοφανή αργία 10 ημερών από τα τέλη Απριλίου προκειμένου να εορταστεί η ενθρόνιση του νέου αυτοκράτορα – η μεγαλύτερη ανάπαυλα για τις αγορές μετοχών και ομολόγων της χώρας που έχει γίνει ποτέ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινείτο κοντά σε χαμηλό δύο εβδομάδων ενώ το ευρώ ήταν αμετάβλητο. Η στερλίνα αναζητούσε κατεύθυνση αφού οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέτειναν την προθεσμία για το Brexit έως την 31η Οκτωβρίου. Η ισοτιμία του βρετανικού νομίσματος ήταν νωρίτερα αμετάβλητη στο 1,3087.

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνταν πτωτικά εξαιτίας της αύξησης των αποθεμάτων αργού και της παραγωγής-ρεκόρ στις ΗΠΑ, ενώ οι οικονομικές ανησυχίες δημιουργούν αμφιβολίες για την αύξηση της ζήτησης για καύσιμα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ κατέγραψαν νωρίτερα πτώση κατά 0,3% στα 71,52 δολάρια το βαρέλι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters