• Αναζήτηση
 • ΗΠΑ: Σκληρές κυρώσεις στην Τουρκία αν αγοράσει τους S-400

  «Μέχρι τα τέλη του έτους, η Τουρκία θα έχει είτε τα F-35 είτε τα S-400. Δεν θα έχει και τα δύο»

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Με σκληρές αμερικανικές κυρώσεις θα βρεθεί αντιμέτωπη η Τουρκία σε περίπτωση που επιμείνει στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, προειδοποίησαν οι επικεφαλής των Επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων και Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

  «Μέχρι τα τέλη του έτους, η Τουρκία θα έχει είτε τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στο έδαφός της,  είτε το ρωσικό αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα εδάφους-αέρος S-400. Δεν θα έχει και τα δύο», γράφουν οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Τζιμ Ρις και Τζιμ Ίνχοφ και οι Δημοκρατικοί Μπομπ Μενέντεζ και Τζακ Ριντ στην εφημερίδα New York Times.

  Ο Ρις είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, όπου ο Μενέντεζ είναι ο κορυφαίος Δημοκρατικός γερουσιαστής. Ο Ίνχοφ προεδρεύει στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων, στην οποία ο Ριντ είναι ο επικεφαλής των Δημοκρατικών.

  Ως επικεφαλής των Επιτροπών, οι γερουσιαστές διαθέτουν εξουσίες, όπως για να αναβάλουν τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων, αλλά και να συντάσσουν νομοσχέδια στα οποία να περιλαμβάνεται η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, εφόσον προχωρήσει στην αγορά των S-400. Οι γερουσιαστές τόνισαν ότι η Άγκυρα θα υποστεί τις συνέπειες, όπως προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία, αν επιμείνει στο  σχέδιό της.

  «Οι κυρώσεις θα πλήξουν σκληρά την τουρκική οικονομία, αναστατώνοντας τις διεθνείς αγορές, διώχνοντας τις άμεσες ξένες επενδύσεις και παραλύοντας την αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας», σημειώνεται στο άρθρο.

  Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί με αφορμή την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τους S-400, που δεν είναι συμβατοί με τα ΝΑΤΟϊκά συστήματα.

  Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

  Δείτε επίσης
  Κόσμος
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Χρυσές διαδρομές στη Βηρυτό Οι ολόχρυσες, κεντημένες με περίτεχνα αστέρια κορδέλες στροβιλίζονται γύρω από το private jet. Το μεγάλο σιδερένιο πουλί με τις... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk