Ως προτεραιότητα για τη Μόσχα και την Άγκυρα χαρακτήρισε τη συμφωνία για την παράδοση των ρωσικών S-400 στην Τουρκία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κηρύσσοντας την έναρξη της Συνόδου Κορυφής μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Ο Β. Πούτιν δήλωσε – σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ – ότι «σοβαρά ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση της συνεργασίας μας τίθενται ενώπιον των χωρών μας και στον στρατιωτικό-τεχνολογικό τομέα. Πρωτίστως πρόκειται για την υλοποίηση της συμφωνίας που αφορά την παράδοση στην Τουρκία των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι στον τομέα της στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας, για την Ρωσική Ομοσπονδία και την Τουρκία υπάρχουν και άλλες προοπτικές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν και άλλα υποσχόμενα projects στην ατζέντα, τα οποία σχετίζονται με την προμήθεια σύγχρονων ρωσικών αμυντικών προϊόντων από την Τουρκία», χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Να σημειωθεί ότι ο Ρ. Ερντογάν βρίσκεται σήμερα στη Μόσχα για τις διμερείς επαφές Ρωσίας — Τουρκίας, με φόντο τόσο την παράδοση των S-400, όσο και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις. Στο επίκεντρο βρίσκονται επίσης, η οικονομική συνεργασία και η κατάσταση στη Συρία.