Διατηρεί το Ταμείο την πρόβλεψη ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αναπτυχθεί κατά 2,4% φέτος, κάτι που αποκτά ξεχωριστή σημασία, κυρίως γιατί την ίδια ώρα προχωρά σε σημαντική επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων τόσο για την ευρωζώνη, όσο και παγκοσμίως, προειδοποιώντας ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη και ευάλωτη στιγμή. Εμπορικές αντιπαραθέσεις και πολιτικό ρίσκο έχουν ρίξει βαριά τη σκιά τους σε ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες.

Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που δημοσιοποίησε εν όψει της Εαρινής Συνόδου με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ με ρυθμούς 2,4% φέτος, εκτιμώντας ότι το τέταρτο τρίμηνο θα τρέξει με ρυθμό 2,7%.

Ωστόσο, αναμένει επιβράδυνση στο 2,2% το 2020, ενώ υποτονική ανάπτυξη βλέπει και μεσοπρόθεσμα.

Συγκεκριμένα το 2024 εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ θα έχει κατεβάσει ταχύτητα στο 1,2%. Στο ίδιο επίπεδο είχε τοποθετήσει τον πήχη για το 2023 στην προηγούμενη έκθεση.

Όσον αφορά την ανεργία το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα αποκλιμακωθεί φέτος στο 18,5% και το 2020 θα υποχωρήσει κατά ακόμα μία ποσοστιαία μονάδα, στο 17,5%.

Επιτάχυνση βλέπει αντίθετα το ταμείο σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό. Ο πήχης μπαίνει για το 2019 στο 1,1%, ανεβαίνει στο 1,4% την επόμενη χρονιά και το 2024 διαμορφώνεται σε 1,8%.

«Καμπανάκι» χτυπά η πρόβλεψη του Ταμείου για την εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών: προβλέπεται έλλειμμα 2,7% φέτος, 2,6% το 2020 και 3,4% το 2024.