«Δεν θα αργήσουν οι 120 δόσεις» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, ενώ διευκρίνισε ότι η ρύθμιση οφειλών σε δόσεις «δεν είναι εντός της σφαίρας της διαπραγμάτευσης, είναι δικό μας θέμα».

Μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη», ο υπουργός είπε ότι «δεν θα αργήσει» η ρύθμιση με έως 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, λέγοντας ότι πρέπει να είναι ένα «έξυπνο σύστημα» που θα μπαίνουν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη και θα αποκλείονται οι κακοπληρωτές.

«Ένα σύστημα που θα βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν την περίοδο της κρίσης» ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η ρύθμιση αυτή «δεν είναι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Είναι δικό μας θέμα. Απλώς οι θεσμοί θα κοιτάζουν με ένα μάτι να μην καταστρέψουμε την κουλτούρα πληρωμής».

Για το νέο νόμο Κατσέλη ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι «θα δουλέψει θα δουλέψει πολύ σύντομα μόλις ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα». Παραδέχθηκε ότι η διά ζώσης ρύθμιση αργούσε, και η μη μείωση των κόκκινων δανείων είναι κακή για την ροή νέων δανείων προς την οικονομία.

Σχετικά με το τη μείωση του αφορολόγητου το 2020, ο υπουργός είπε ότι «η θέση μου είναι με αυτή που είχα πέρυσι για τις συντάξεις. Θα θυμάστε ότι πέρυσι όταν με ρώταγαν έλεγα κάθε πράγμα στην ώρα του. Και τελικά δεν μειώθηκαν. Δεν είναι της ώρας αυτό το πράγμα. Η κυβέρνηση σε όλα αυτά διαπραγματεύεται με καλό timing. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο. Κάθε πράγμα στο καιρό του».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ. «Σκοπεύουμε να αιτηθούμε την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ» ανέφερε σε σχετικό ερώτημα. Μίλησε για ένα πολύ ακριβό κομμάτι 3-4 δισ. ευρώ και για μία αναδιάρθρωση που θα προσφέρει δημοσιονομικό χώρο για περισσότερες δαπάνες και μείωση φόρων.

Για τον χρόνο των εκλογών ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι ο Πρωθυπουργός θα κρίνει.